Amerika herdenkt, vijftien jaar na 9/11
De Verenigde Staten herdenken vandaag de bijna drieduizend slachtoffers die om het leven kwamen bij de aanslagen van 11 september 2001, nu vijftien jaar geleden.
Twee gekaapte vliegtuigen boorden zich 's ochtends rond negen uur in de torens van het World Trade Center in New York, een derde kort daarop in het Pentagon in Washington. Inzittenden van een vierde toestel wisten te voorkomen dat het vliegtuig New York of Washington bereikte, maar moesten dat met hun leven bekopen toen hun vliegtuig neerstortte in een veld in de staat Pennsylvania.
De vier toestellen waren gekaapt door in totaal negentien terroristen van Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaida. De gecoördineerde aanslagen waren de dodelijkste terreurdaden in de wereldgeschiedenis en deden de Verenigde Staten op hun grondvesten schudden.
De aanslagen kostten aan 2996 mensen het leven, en meer dan 6000 mensen raakten gewond. Op diverse plekken in het land, waaronder natuurlijk New York en Washington, worden ze herdacht.
De brandweer van New York hield zaterdag al een dienst in Saint Patrick's Cathedral, niet alleen voor de 343 brandweerlieden die op die noodlottige dag omkwamen, maar ook de 127 die in de jaren erna door gerelateerde ziektes het leven lieten.
President Barack Obama stond zaterdag in zijn wekelijkse radio- en internettoespraak ook al stil bij de aanslagen. Vandaag zal hij spreken tijdens een herdenkingsdienst bij het Pentagon.
De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft aangegeven dat zij de officiële jaarlijkse herdenking bij Ground Zero wil bijwonen, de plaats waar het na de aanslagen ingestorte WTC stond in New York. De herdenking is rond 8.46 uur, het tijdstip dat het eerste vliegtuig de noordelijke toren in vloog. Volgens een bron dichtbij de Republikeinse kandidaat Donald Trump zal ook hij aanwezig zijn, maar zijn staf wilde dat nog niet bevestigen.