Amerika en Cuba heropenen ambassades na 54 jaar

Een werknemer verwijdert het bord met daarop 'Cuban Interests Section. Deze tekst wordt vervangen door 'embassy'. Beeld ap

Met de heropening van ambassades in Cuba en de Verenigde Staten zijn de diplomatieke banden tussen de twee landen maandag na meer dan een halve eeuw geruisloos in ere hersteld.

Om klokslag middernacht lokale tijd werden de diplomatieke missies in Washington en Havana officieel ambassades, maar de ceremoniële plichtplegingen volgen later. De Cubaanse vlag wordt later maandag voor het eerst sinds 1961 gehesen in Washington en minister van buitenlandse zaken John Kerry zal met zijn Cubaanse collega Bruno Rodriguez een persconferentie geven. De Amerikaanse vlag zal pas vanaf volgende maand in Havana wapperen, na een bezoek van Kerry aan het land.

Kennedy
Het was president John F. Kennedy die in 1961 de banden met Cuba verbrak. President Barack Obama was sinds zijn aantreden in 2008 al voorstander van toenadering, maar de detentie van de Amerikaan Alan Gross in Cuba, die werd beschuldigd van spionage, was lange tijd een onoverkomelijk obstakel. Gross kwam echter in december vrij, na maanden van onderhandelingen die in het diepste geheim plaatsvonden.

Op 17 december maakten Obama en zijn Cubaanse ambtgenoot Raul Castro bekend dat de twee landen de diplomatieke banden in ere zouden herstellen.

Isolatie
Of aan de isolatie van het communistische eiland ook echt een eind komt is nog de vraag. Voor het opheffen van het embargo tegen Cuba heeft Obama de steun van het Congres nodig en een aantal Congresleden en senatoren, onder wie veel van de Republikeinse presidentskandidaten, is mordicus tegen de toenadering. Zij hebben toegezegd de stappen die Obama heeft gezet te zullen terugdraaien, mochten ze volgend jaar worden gekozen als president.

De Cubaanse vlag wappert vanaf vandaag voor het eerst sinds 1961 voor dit gebouw in Washington. Beeld ap

Relatie VS - Cuba

Tot de 15e eeuw wordt Cuba bewoond door Indianen.

1492: Cuba wordt ontdekt door Columbus.

1512: Spanje koloniseert Cuba.

1898: Cuba wordt door de Verenigde Staten veroverd op de Spanjaarden in de Spaans-Amerikaanse oorlog.

1902: Formeel is Cuba onafhankelijk, maar de VS blijven invloed houden.

1933: Fulgencio Batista neemt het bestuur van Cuba over tijdens een coup. De Amerikaanse overheid steunt hem. In de jaren tot 1940 benoemt hij verschillende stromannen - mensen die officieel de macht hebben, maar in feite als marionet fungeren van de werkelijke leider - tot presidenten.

1940: Batista wordt president. Nadat hij vier jaar heeft geregeerd, gaat hij naar de VS. In 1952 wordt hij opnieuw gekozen tot president. Hij maakt in de daarop volgende jaren van Cuba steeds meer een dictatuur.

1959: Fidel Castro en zijn revolutionaire troepen verjagen Batista. Dit wekt angst op bij de VS. Ze vrezen voor de goede handelsbetrekkingen. Ook zijn ze bang dat de revolutie andere Latijns-Amerikaanse landen inspireert om meer vrijheid en onafhankelijkheid na te streven.

Begin jaren 60: De VS kondigen maatregelen af. Ze bevriezen de Cubaanse tegoeden in de VS, en minimaliseren de import van suiker uit het land.

1961: De VS proberen om van het communistische regime van Castro af te komen. Cuba haalt banden met de communistische Sovjet-Unie aan.

1962: Een algeheel embargo van de VS tegen Cuba gaat in. Kennedy importeert eerst nog wel even duizend van zijn favoriete sigaren. Amerikaanse burgers kunnen naar Cuba reizen, maar mogen niet zonder vergunning financiële transacties op het eiland doen. Oktober

1962: Een atoomoorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie dreigt: de Cubacrisis. Een van de dieptepunten van de Koude oorlog. In ruil voor economische steun plaatst de Sovjet-Unie raketten op Cuba, gericht op de VS, die uiteindelijk weer worden weggehaald na een akkoord tussen de Sovjet-Unie en de VS. In de daarop volgende decennia blijft de relatie tussen de VS en Cuba koel. De Sovjet-Unie is de belangrijkste handelspartner van Cuba. Na de val van het communisme, en daarmee het einde van de Koude Oorlog, blijft het embargo van kracht.

Begin 21e eeuw: Cuba haalt economische banden met andere Zuid-Amerikaanse landen aan.

2006: De inmiddels 80-jarige Fidel Castro draagt de macht over aan zijn broer Raúl Castro. Het klimaat voor mensenrechten en de economie verbetert.

17 december 2014: Obama en Raúl Castro maken bekend dat de twee landen de diplomatieke banden in ere gaan herstellen.

20 juli 2015: Na ruim vijftig jaar openen de VS en Cuba weer ambassades in elkaars hoofdstad. Ook worden de economische sancties versoepeld, wordt reizen makkelijker en laat Cuba in januari 53 politieke gevangenen vrij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden