Amerika dreigt met sancties tegen het Internationaal Strafhof

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton maandag tijdens zijn optreden bij de Federalist Society, een conservatieve organisatie in Washington. Beeld REUTERS
De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton maandag tijdens zijn optreden bij de Federalist Society, een conservatieve organisatie in Washington.Beeld REUTERS

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton heeft maandag hard uitgehaald naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Bolton dreigde met sancties tegen het Hof en tegen landen en personen die ermee samenwerken als een strafonderzoek wordt ingesteld tegen Amerikanen. “De Verenigde Staten zullen alles doen wat nodig is om onze burgers en die van onze bondgenoten te beschermen tegen onrechtvaardige vervolging door deze illegale rechtbank”, aldus Bolton in een speech bij de Federalist Society, een conservatieve organisatie in Washington.

Het dreigement van Bolton bracht onder experts speculaties op gang dat het ICC op het punt staat om een ­besluit te nemen over vervolging van Amerikanen voor oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid in Afghanistan. ICC-aanklagers menen dat er serieuze aanwijzingen zijn dat Amerikaanse militairen en CIA-agenten in Afghanistan gevangenen hebben gemarteld. Zij vroegen het Hof daarom vorig jaar toestemming om een strafrechtelijk onderzoek in stellen naar de Amerikanen.

Volgens Bolton zullen de Verenigde Staten ‘terugvechten’ als de ICC-aanklagers inderdaad zo’n onderzoek ­instellen. Volgens hem overweegt de Amerikaanse regering in dat geval rechters en aanklagers van het Hof de toegang te weigeren tot de VS. Ook zouden maatregelen kunnen worden genomen tegen eventuele bezittingen die zij hebben in Amerika en zouden ze in de VS vervolgd kunnen worden. “Wij willen niet samenwerken met het Internationaal Strafhof en we zullen ons er niet bij aansluiten”, ­aldus Bolton. “We laten het Strafhof doodbloeden. Wat ons betreft is het ICC al dood.”

Geen sterke reputatie

Washington probeert hiermee kennelijk extra druk te zetten op het Internationaal Strafhof, dat sinds zijn oprichting in 2002 toch al geen sterke reputatie heeft verworven. Een van de problemen van het Hof is dat de grootmachten Amerika, Rusland, China en India niet meedoen. Het ICC kan bovendien alleen misdrijven berechten als ze zijn begaan op het grondgebied van een lidstaat, als de verdachte uit een lidstaat komt, of na een verwijzing van de VN-Veiligheidsraad.

Of het ooit echt tot berechting van Amerikaanse oorlogsmisdaden in ­Afghanistan zal komen, wordt door experts betwijfeld. Want het strafhof heeft alleen rechtsmacht als de Verenigde Staten zelf te weinig doen om misstanden te onderzoeken en te ­berechten. Bovendien wordt de ­Afghaanse regering in het zadel gehouden door de VS. De Afghanen kunnen het zich niet veroorloven om Washington te veel tegen de haren in te strijken.

Lees ook: Het ooit bejubelde Strafhof zit nu op de schopstoel (2016)

Een dreigende exodus van Afrikaanse landen zal het Internationaal Strafhof nog marginaler maken dan het nu al is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden