'Amerika bereid Amerikanen te offeren in strijd tegen terreur'

Pim Fortuyn en zijn verkiezingszege in Rotterdam hebben zowaar het Amerikaanse weekblad Time gehaald en het blad vraagt zich in een onderkop af of er een einde is gekomen aan die beroemde Nederlandse tolerantie. Verder staat er niets in wat we al niet wisten. Time houdt de mogelijkheid open dat 'deze irritante nieuwkomer ook weer naar de achtergrond kan verdwijnen als hij zijn twistzieke tong niet in bedwang weet te houden'. Anderzijds laat zijn winst in Rotterdan zien dat hij wellicht niet buiten de deur gehouden kan worden als na 15 mei 'die eindeloze Nederlandse coalitiebesprekingen beginnen'.

Gelukkig het land dat geen grotere problemen kent dan de opmars van een rabiaat politicus en daarmee in een Amerikaans blad komt. De rest van Time en de andere buitenlandse bladen staan bol van oorlogen en geruchten daarvan elders in de wereld. Bij de échte horen dan de voortgaande oorlog in Afghanistan tegen het Al-Kaida-netwerk en de resterende Taliban-troepen, en tevens de door iedereen inmiddels 'oorlog' genoemde voortdurende strijd tussen Israël en de Palestijnen.

De gerúchten slaan vooral op de komende oorlog van Amerikanen (en anderen?) tegen Irak, waarvan het Britse The Economist in een commentaar ronduit zegt dat 'het een publiek geheim is dat Amerika heeft besloten Saddam Hoessein met geweld aan de kant te zetten'.

Waar The Economist zijn verhaal over de voortgaande oorlog in Afghanistan vooral gebruikt om nog eens de Amerikaanse militaire macht en technologische voorsprong op wie dan ook uit de doeken te doen, laten de Amerikaanse weekbladen Time en Newsweek zien, en het Duitse Der Spiegel sluit zich daarbij aan, dat Amerika ook wel degelijk bereid is Amerikaanse levens te offeren in de strijd tegen de terreur. Waarbij de Amerikaanse bladen met gedetailleerde heldenverhalen komen over hun Rangers en andere Speciale Troepen, die het credo handhaven dat je een gevallen kameraad op het slagveld niet in de steek laat. En er dus zware gevechten geleverd werden om Amerikaanse doden en gewonden naar huis te kunnen brengen.

Maar operatie-Anaconda, uitgevoerd in de bergen ten zuiden van de Afghaanse hoofdstad Kaboel, waaraan overigens ook 200 man aan 'Europese' Speciale Troepen meededen, was op het punt van inlichtingenverzamelen geen succes: de Al-Kaida-Taliban-strijdmacht bleek in aantal vier maal zo sterk als was verwacht. Naar schatting achthonderd Al-Kaida- en Taliban-soldaten sneuvelden. Zij vochten tot de dood erop volgde en volgens Times waarschijnlijk niet alleen omdat ze nergens heen kunnen, maar ook omdat ze misschien enkele topfiguren moesten beschermen: Osama bin Laden en mollah Omar? Die werden overigens niet gevonden.

Nog een oorlogsgerucht en wel dat over een staaloorlog tussen Europa en de VS, nadat president George W. Bush aankondigde de eigen staalproductie te beschermen door een heffing van 8 tot 30 procent te leggen op buitenlands staal. Heavy Metal, meent Time, en Bush raakt de Europeanen waar het hen het meest pijn doet; hun portemonnee. Veel gekrijt uit Europa dus, maar, meent het blad, Europa is vooral bang dat het goedkope Aziatische staal nu niet meer naar Amerika gaat, maar naar Europa. En Europa heeft boter op het hoofd, de afgelopen dertig jaar heeft het de eigen staalindustrie met 50 miljard dollar gesubsidieerd. En waar Newsweek vóórin een cartoon heeft waarop Bush, met een molotovcocktail in de hand, wordt neergezet als gewelddadige demonstrant tegen de vrije handel en de globalisering, daar stelt het blad achterin dat Bush gelijk heeft, want 'het mag waar zijn dat de verdediging van de eigen staalindustrie protectionistisch is, het is ook waar dat zonder dát er geen leiderschap in de wereldwijde handel zal bestaan'. Maak het de Europeanen maar eens wijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden