Amelisweerd wil onderzoek naar alternatief verbreding A27

Protest bij het natuurgebied bij Amelisweerd. (Archieffoto) Beeld anp
Protest bij het natuurgebied bij Amelisweerd. (Archieffoto)Beeld anp

De Vrienden van Amelisweerd en de initiatiefgroep Kracht van Utrecht willen dat er een volledig onderzoek komt naar alternatieven voor verbreding van de snelweg A27. Het Planbureau voor de Leefomgeving moet daarbij ook de effecten op gezondheid, milieu en natuur doorrekenen.

Redactie

Dat is dus veel meer dan 'de cijfers nog even laten doorrekenen', zoals minister Melanie Schultz van Haegen van Verkeer volgens de actiegroepen heeft toegezegd, schrijven zij dinsdag in een e-mail aan de Tweede Kamer.

Schultz wil de A27 laten verbreden naar twee keer zeven rijstroken, waarvoor een strook van natuurgebied Amelisweerd opgeofferd zou moeten worden. De actiegroepen wijzen de Kamerleden erop dat de Tweede Kamer zelf ook om een onderzoek naar andere varianten heeft gevraagd. Er zijn mogelijkheden zonder het tracé te verbreden, maar die zijn nog nauwelijks bekeken, vinden de briefschrijvers.

'Het onderzoek moet geen verplicht nummer worden waar Utrecht niks aan heeft', aldus de Vrienden. Het onderzoek naar de voorgenomen verbreding komt deze en volgende week in Den Haag aan de orde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden