Weblog

Ameland slaat zonnestroom op als waterstof

Installatie voor ondergrondse gasopslag. Straks misschien ook gebruikt om een mengsel van aardgas en waterstof uit zonnestroom voor de wintermaanden te bewaren. Beeld ANP
Installatie voor ondergrondse gasopslag. Straks misschien ook gebruikt om een mengsel van aardgas en waterstof uit zonnestroom voor de wintermaanden te bewaren.Beeld ANP

Waterstof wordt misschien een eenvoudig bruikbare oplossing voor het opslagprobleem bij zonnestroom. Op Ameland is met stroom uit zonnepanelen waterstof gemaakt die vervolgens met aardgas werd gemengd. Daar kon prima mee worden gekookt en gestookt.

Vincent Dekker

Wat kunnen we met het overschot aan stroom als straks ontelbare zonnepanelen in de blakende zomerzon hun werk staan te doen? Alle stroom in batterijen opslaan is een mogelijkheid, maar dan heb je wel heel veel batterijen nodig. Netbeheerder Stedin, advies- en ingenieursbureau Joulz en gashandelsbedrijf Gasterra hebben op Ameland een andere route getest. Ze hebben met zonnestroom en water waterstof gemaakt en dat toegevoegd aan een lokaal aardgasnet.

Dat blijkt een heel bruikbaar mengsel. Een groep Amelanders kreeg 'aardgas' in huis dat voor 20 procent uit waterstof bestond, en had dat niet in de gaten. Koken en verwarmen verliep volkomen normaal en de apparatuur werd ook niet extra aangetast door het waterstofgas. Het systeem blijkt dermate veelbelovend dat de initiatiefnemers de tijd rijp achten voor een herhaling van de test op veel grotere schaal.

In principe lijkt de nu gekozen oplossing er een van tijdelijke aard. Ik heb al eerder kunnen melden dat volgens de hoogste baas van netwerkbeheerder Alliander over een kleine tien jaar nieuwe huizen geen gasaansluiting meer krijgen. Omdat er dan elektrisch gekookt zal worden en de huizen zo goed zijn geïsoleerd dat verwarmen nauwelijks nog nodig zal zijn, en dat elektrisch verwarmen via warmtepompen dan de slimste oplossing zal zijn. Oudere woningen zullen denk ik over twintig jaar zover kunnen zijn dat ook daar veelal de gasbuis dicht kan.
Gasgestookte elektriciteitscentrales zullen er voorlopig echter nog wel blijven, voor de momenten dat de zon niet schijnt en de wind niet waait. Dus stel ik me voor dat een waterstofgas/aardgas-mengsel daar nog wel lang welkom zal zijn. Met als extra pluspunt dat het waterstofgas geheel duurzaam is opgewekt en zo de gascentrales ook weer 20 of meer procent groener zal maken...

Een andere mogelijkheid is om met behulp van waterstofgas en CO2 aardgas te maken. Het nadeel daarvan is echter dat daar veel energie voor nodig is. Eerst om uit water waterstof te maken, vervolgens om van waterstof en CO2 aardgas te maken. En dan gebruik je dit groene gas om stroom mee op te wekken, waarbij ook weer energie verloren gaat. Of je dan nog veel rendement haalt uit de met zonnepanelen opgewekte stroom, waag ik te betwijfelen.

Volg het energienieuws ook op Twitter via @VincentDekker4.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden