Weblog

Ameland geeft vol gas bij zonnestroom

Een zonnepanelenpark in Duitsland, waar zulke projecten al gebruikelijker zijn. Beeld EPA
Een zonnepanelenpark in Duitsland, waar zulke projecten al gebruikelijker zijn.Beeld EPA

Ameland gaat zo'n 24.000 zonnepanelen plaatsen bij zijn 'sport-vliegveld' bij Ballum. De zonnestroom uit die panelen moet een vijfde van de Amelander energiebehoefte dekken.

Vincent Dekker

De gemeente stelt een terrein van tien hectare beschikbaar waarop dan vermoedelijk de grootste zonneweide van Nederland kan worden gerealiseerd. Tot voor kort leek het Brabantse Gennep met die eer te gaan strijken, maar een park met 75.000 zonnepanelen werd daar door ongunstige nieuwe salderingswetten voorlopig om zeep geholpen.
De Amelander gemeenteraad besloot gisteren unaniem, maar niet dan na lang wikken en wegen, om vol gas geven bij de opwekking van zonnestroom. Het zonnepark krijgt een capaciteit van 6 megaWatt, wat per jaar ongeveer 5,5 miljoen kWh aan stroom moet opleveren. En dat moet dan weer 20 procent van de jaarlijkse energiebehoefte van het eiland dekken. Ameland wil in 2020 helemaal CO2-neutraal zijn.
Met het park is een investering van bijna 7 miljoen euro gemoeid, zo blijkt uit een projectplan van 2012. Ik ben geen deskundige op het gebied van zonneweides/parken, maar dat lijkt me wat veel. Het is per kW aan capaciteit bijna de prijs die voor een kleinschalige dakset van zeg eens 12 panelen moet worden betaald. En dat terwijl er bij 24.000 panelen toch een beetje extra inkoopkorting te behalen moet zijn, plus relatief lage installatiekosten.

Ik ben benieuwd of Ameland ook iets ziet in de warmtepomp, zoals Groninger Will Eisinga die in Hoogezand toepast. Het zou mooi zijn als het eiland de gaskraan helemaal dicht zou kunnen draaien. Anderzijds heeft Ameland zelf groen gas ontwikkeld, dus met nog wat extra zonnepanelen zou dat ook een optie kunnen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden