Ambulancepersoneel / Ziekenhuizen juist blij met nette staking

AMSTERDAM - Stakers zijn het. Maar wel nette stakers: de acties bij het ambulancepersoneel leiden nergens tot problemen. Behalve dan bij de Inspectie Gezondheidszorg.

Waarnemend inspecteur-generaal Lucieer heeft de stakers, verpleegkundigen in dienst van particuliere ambulancediensten, schriftelijk laten weten dat 'de kans groot is dat de burger, c.q. patiënt niet alleen ongemak van deze staking ondervindt, maar op enig moment ook lichamelijke en/of psychische schade.' En, zo schrijft hij dreigend: ,,Bij melding van (mogelijke) schade aan een patiënt zal de inspectie het handelen van de betrokken ambulanceverpleegkundige in haar onderzoek betrekken en zonodig actie ondernemen''.

Maar 'het veld' weet van geen probleem. Ziekenhuizen draaien door de vakantie sowieso al op halve kracht en de particuliere ambulances blijven wel spoedklussen opknappen: alleen 'ritjes op afspraak' worden geboycot.

Het Refaja-ziekenhuis in Stadskanaal, het Amphia-ziekenhuis in Breda of het Sint Lucas in Winschoten: alle zijn dan ook tevreden over het verloop van de acties. De woordvoerder van het Sint Lucas: ,,We hebben twee patiënten gehad die anders met een ambulance vervoerd waren en nu met een rolstoeltaxi naar huis gebracht zijn.'' Maar voor lichamelijke of psychische schade is in de regel meer nodig.

Het VieCuri Medisch Centrum in Venlo schakelde vorige week nog een Belgische ziekenvervoerder in, maar inmiddels is de particuliere ambulance weer gewoon aan de slag. ,,We hebben eigenlijk maar twee dagen gestaakt'', meldt H. van der Woude, de leider van het ambulanceteam. ,,We zijn een startend bedrijf en vonden het daarom beter gewoon aan de slag te gaan.''

Het Academische Ziekenhuis in Groningen ondervindt wel 'enige last' van de staking, maar van een probleem wil woordvoerster Krusen niet weten. ,,De spoed ritten worden gewoon gereden, evenals mensen die voor dialyse, chemokuren of bestralingen komen, en terminale patiënten. Tot nu toe is alles gelukt.''

Ook bij patiëntenorganisatie NPCF is geen enkele klacht binnengenkomen over de acties, meldt een woordvoerster. Bestuurder J. Severijns van CNV Bedrijvenbond is dan ook flink nijdig over de brief van de inspectie. Een poging tot intimidatie van het ambulancepersoneel, noemt hij de brief. ,,En dat terwijl de rechter de staking vorige week nog goedkeurde.''

Maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg ziet dat anders anders. ,,Wij hebben een verantwoordelijkheid voor de kwalitatieve zorg'', zegt de woordvoerster van Lucieer. ,,De brief moet vooral gezien worden als een waarschuwing, zoals wij die destijds ook lieten horen toen de huisartsen staakten.'' Maar voorbeelden van problemen? Nee, die zijn haar ook niet direct bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden