Ambulancebroeder geschorst na verwaarlozen saunabezoeker

Een ambulancebroeder liet een doodzieke man achter in een sauna. De man overleed later. Het tuchtcollege veroordeelde de verpleegkundige.

Een Haagse ambulanceverpleegkundige is door het medisch tuchtcollege twee maanden geschorst omdat hij als hulpverlener ’ernstig is tekortgeschoten’.

De ambulancebroeder was begin 2005 naar een sauna in Den Haag geroepen. Daar was een man onwel geworden. De verpleegkundige oordeelde na vluchtig onderzoek dat de patiënt alleen wat pijn had door kramp en onwel was geworden door uitdroging. Hij liet hem achter met het advies wat water te drinken.

Later bleek dat de man een gescheurde aorta had, een levensbedreigende inwendige bloeding. Hij overleefde een tien uur durende operatie, waarbij bleek dat de slagader van hart tot lies was gescheurd. Korte tijd later overleed de man alsnog aan de complicaties.

Het regionaal tuchtcollege in Den Haag vindt de zaak zo ernstig dat de veroordeling in haar geheel moet worden gepubliceerd in de Staatscourant en in drie tijdschriften van verpleegkundigen.

Wat de verpleegkundige vooral wordt aangerekend is de manier waarop hij met de ambulancecentrale over de patiënt sprak. Hij beschreef de heftige pijnklachten van de man als ’een heel hysterisch verhaal’, beoordeelde de omstandigheden in de sauna als ’een nichtenbende’ en adviseerde de centrale een andere ambulance te sturen ’als ze blijven zeuren’. Hij suggereerde een ambulance van het Witte Kruis op te roepen: „Daar werken ook nog wel een paar van die pisnichten”. Op het formulier voor de ambulancedienst schreef hij: ’Loze rit’.

De patiënt werd uiteindelijk door de politie opgehaald in de sauna, geboeid afgevoerd en enkele uren in een observatiecel opgesloten. De man kon door de pijn niet goed uitleggen hoe ernstig zijn toestand was, aldus de advocaat van de familie. Pas uren later werd hij thuis onderzocht door een huisarts, die hem meteen naar het ziekenhuis verwees.

Volgens het tuchtcollege had de verpleegkundige, met 23 jaar ervaring op de ambulance, zijn vooroordelen over homo’s opzij moeten zetten. „Hij moet meer dan voldoende ervaring hebben opgebouwd met hulpzoekende patiënten, met een onduidelijk verhaal, die er achteraf veel ernstiger aan toe blijken te zijn dan op het eerste gezicht lijkt.”

De klachtencommissie van de GGD Den Haag en de post ambulancevervoer Haaglanden oordeelde eerder al dat de verpleegkundige fouten had gemaakt. De gemeente Den Haag heeft de begrafeniskosten, zo’n 11.000 euro, vergoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden