Ambulance te laat: patiënt overleden

ALPHEN (ANP) - Tilburgse ambulancebroeders zijn enkele weken geleden minuten later bij een patiënt met een hartaanval in Alphen gearriveerd omdat zij het verkeerde adres op hun navigatiesysteem hadden ingetoetst.

Manager Ger Jacobs van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) in Brabant heeft dat dinsdag gezegd naar aanleiding van een verhaal in het Brabants Dagblad.

De meldkamer gaf aan de ambulance het adres Boshoven in Alphen door, maar de bemanning kwam uit aan de Boschoven in het nabijgelegen Baarle-Nassau. Uiteindelijk arriveerde de ambulance 22 minuten na de eerste melding bij de patiënt. De man overleefde de hartaanval niet.

Kwartier

Landelijk bestaat de afspraak dat ambulances in 95 procent van de spoedmeldingen binnen een kwartier op de plek van bestemming moeten zijn. Vooral in het buitengebied is dat vaak niet haalbaar, aldus Jacobs. De weduwe zegt in de krant dat de ambulance drie kwartier na de melding arriveerde en dat haar man nog bij kennis was toen de ziekenwagen twee keer voorbijreed.

Intern onderzoek van de RAV heeft niet precies uitgewezen hoeveel tijd de ambulancemedewerkers hebben verloren en of de patiënt nog gered had kunnen worden. Een buurtgenoot heeft een klacht ingediend bij de ambulancedienst omdat hij herhaling vreest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden