Ambtenaren kunnen best tegen reorganisaties

Wie nog steeds denkt dat ambtenaren weinig flexibel zijn en een hekel hebben aan veranderingen in hun werkomgeving, zit ernaast. Ze konden de afgelopen jaren wel degelijk tegen reorganisaties, mits die ten goede kwamen aan de service-verlening aan burgers.

De bijna 450.000 personeelsleden van het openbaar bestuur op de Haagse ministeries en bij de gemeenten en provincies moeten ook wel flexibel zijn. Want gemiddeld krijgen ze allemaal eens in de twee jaar te maken met een reorganisatie, meestal als gevolg van een bezuiniging. Ondanks al die verandering blijft de Nederlandse ambtelijke dienst behoorlijk presteren.

Dat blijkt uit een rapport dat wetenschappers maakten voor het Caop, een kenniscentrum op het gebied van overheidswerk. In hun 'Staat van de ambtelijke dienst' waarschuwen de onderzoekers wel dat de grenzen nu in zicht zijn. Het incasseringsvermogen van de ambtenaren dreigt op te raken.

Het voornemen van achtereenvolgende kabinetten om minder ambtenaren in dienst te houden blijkt effect te krijgen. Het aantal overheidspersoneelsleden is opnieuw licht gedaald: van 474.000 in 2011 tot 448.700 in 2014. Dat komt door bezuinigingen en de verschuiving van taken naar lagere overheden.

In een percentage uitgedrukt is Nederland terug op het niveau van 1920. Toen werkte 2,8 procent van de bevolking bij de overheid, nu is 2,7 procent in dienst bij het openbaar bestuur. In 1983 had de Nederlandse overheid de meeste werknemers ooit: meer dan 618.000. Privatiseringen zorgden daarna voor een scherpe daling. De krimp zal weer stoppen. De voorspelling luidt dat er weer meer ambtenaren komen. Ze zijn bijvoorbeeld nodig voor defensie en vluchtelingenwerk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden