Ambtenaren in geweer tegen aanbestedingswet

(Novum) - In een paginagrote advertentie in de Volkskrant roepen ambtenaren de Eerste Kamer zaterdag op tegen de nieuwe aanbestedingswet te stemmen. De ondertekenaars stellen dat het kabinet 'veel te ver is doorgeschoten' in zijn regelgeving. Onder de vlag van de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (Nevi) waarschuwen ze dat de nieuwe wet leidt tot 'verlamming van de inkoopfunctie van de overheid'.

De administratieve lasten nemen volgens de Nevi toe. Ook is er sprake van 'verspilling van overheidsgeld' en een 'stortvloed aan juridische procedures'. "Met deze Aanbestedingswet zal een adequate invulling van het inkoopbeleid en daarmee het doelmatig aanwenden van belastinggeld niet mogelijk zijn", luidt de conclusie. "Wij verzoeken u met klem de voorliggende Aanbestedingswet niet goed te keuren!"

De nieuwe wet komt deze week voor in de Eerste Kamer. De wet is onder meer bedoeld om kleinere bedrijven een kans te geven opdrachten binnen te slepen. Voor opdrachten van meer dan vijf miljoen euro dienen inkopers Justitie de integriteit van leveranciers te laten toetsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden