Ambtenaren geven glashelder signaal

Nederland kent grote problemen met de jeugdwerkloosheid. Dat de economie aantrekt doet daar weinig aan af. Dat signaal, afkomstig van de eigen ambtenaren, zou het kabinet zeer serieus moeten nemen.

In eerste instantie koos staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) ervoor het alarmerende rapport over de jeugdwerkloosheid zoveel mogelijk terzijde te schuiven. De cijfers zijn te oud, argumenteerde hij. Gisteren wijzigde echter zijn toon: Van Hoof toonde zich bezorgd over de harde kern onder de jeugdwerklozen.

Voorzitter De Boer van de Taskforce jeugdwerkloosheid doet niets af aan het signaal dat de ambtenaren hebben willen geven. „We zitten met een grote groep jongeren die heel lastig aan het werk te krijgen is. Vroeger dachten we dat jeugdwerkloosheid conjunctureel van aard was – bij een opgaande economie zijn ze op de arbeidsmarkt als eerste aan de beurt. Voor een deel is dat ook nog zo, maar voor een deel is de jeugdwerkloosheid ook structureel van aard. Dat signaal zou ik graag willen onderschrijven. Het gaat om jongens en meiden met een slechte of geen opleiding die op een enorme afstand van de arbeidsmarkt staan. Dat betreft zowel allochtone als autochtone jongeren.”

De Boer kreeg de nota woensdag onder ogen tijdens het periodieke overleg met Van Hoof. ,,Henk (van Hoof) vroeg me vorig jaar: Hans, hoe groot is de groep jongeren die aan de kant staat nu precies. Ik schatte toen zo’n 80.000. Henk vond het interessant en besloot het nader te laten uitzoeken.”

En aldus lagen de cijfers woensdag op tafel. „Het zijn eerste bevindingen. Wij concludeerden dat er nog eens naar gekeken moet worden. Maar nu liggen ze op straat.”

De Boer wijst op de definitie-problemen als het om de jeugdwerkloosheid gaat. Er zijn maandelijks nieuwe CBS-cijfers voorhanden en die geven de laatste maanden een voortgaande, maar lichte daling aan. Het zijn echter cijfers die beschrijven hoeveel jongeren van 15 tot en met 24 jaar er geen baan hebben, maar wel zoeken naar werk voor minimaal 12 uur per week. De cijfers geven met andere woorden slechts een beperkt inzicht in de totale groep.

Het CWI produceert weer andere cijfers, maar die geven alleen inzicht in de groep van 15 tot en met 22 (!) die daar staat ingeschreven. Tot slot produceert het CBS cijfers over alle jongeren van 15 tot en met 22, maar doet dat maar één keer per jaar. ,,Er moet nu eens gekozen worden voor één definitie” , aldus De Boer.

Overigens zet zijn Taskforce sinds kort extra in op de probleemjongeren. Met het zogenoemde Tweede-Kans-onderwijs kunnen werkloze jongeren die geen opleiding hebben afgemaakt, alsnog aan het leren slaan in leer-werktrajecten. 34 gemeenten hebben al toegezegd zo’n 13.000 jongeren te helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden