Ambtenaren gemeente staken vandaag voor loonsverhoging

In drie gemeenten in Nederland staakten de afgelopen dagen de vuilophaaldiensten al Beeld anp
In drie gemeenten in Nederland staakten de afgelopen dagen de vuilophaaldiensten alBeeld anp

Medewerkers van gemeenten leggen vandaag tijdens een landelijke actiedag het werk neer. Ze zijn boos dat na ruim een jaar onderhandelen nog steeds geen goede cao-afspraken zijn gemaakt.

Redactie

Om hun eisen kracht bij de zetten, houden ze een manifestatie bij het jaarcongres van hun werkgever de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in Hendrik-Ido-Ambacht. Hoeveel gemeenteambtenaren woensdag naar de manifestatie komen is nog onduidelijk, maar het is niet uitgesloten dat in sommige gemeenten burgers voor dichte loketten staan, zegt de vakbond Abvakabo FNB.

De vakbonden willen een loonsverhoging van 2,5 procent in 2013 en 3 procent in 2014. Ook willen ze afspraken maken over werkgelegenheid en het terugdringen van onzeker werk. Tijdens de gesprekken kwam de VNG niet met concrete verbeteringen, zeggen de bonden.

'Meer waardering'
'Gemeentemedewerkers leveren al jaren aan koopkracht in, terwijl het werk alleen maar zwaarder wordt. Hier moet meer waardering van de werkgever tegenover staan', aldus Bert de Haas, cao-onderhandelaar van Abvakabo FNV.

Voorafgaand aan de manifestatie legden medewerkers van de gemeentelijke buitendiensten van Amsterdam, Groningen en Utrecht drie dagen het werk neer. Die zijn verantwoordelijk voor het ophalen van vuil en afval in deze steden en het schoonhouden van de openbare ruimte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden