Ambtenaren adverteren tegen Aanbestedingswet

Ambtenaren hebben zaterdag de Eerste Kamer opgeroepen tegen de nieuwe Aanbestedingswet te stemmen. In een paginagrote advertentie in de Volkskrant zeggen ze dat het kabinet veel te ver is doorgeschoten.

De ondertekenaars stellen dat de regels leiden tot een verlamming van de dagelijkse inkooppraktijk bij de publieke en semipublieke sector, een toename van administratieve lasten en verspilling van overheidsgelden. Ook vrezen ze een toename van juridische procedures.

De advertentie is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI). De 250 ondertekenaars werken als inkopers bij onder meer gemeenten en zorginstellingen.

Met de nieuwe Aanbestedingswet wil het kabinet regels stellen om praktijken als bij de bouwfraude te voorkomen. Zo moeten inkopers bij bepaalde uitgaven de integriteit van ondernemers toetsen.

NEVI zegt op haar website dat ze de bezwaren bij minister Van der Hoeven (economische zaken) heeft neergelegd, maar dat ze daar niks mee heeft gedaan. De wet ligt nu nagenoeg ongewijzigd bij de Eerste Kamer, nadat de Tweede Kamer in september 2006 al akkoord was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden