Ambtenaar ziek van onderzoek naar vakantievilla van Leers

Het conceptrapport naar de integriteit van burgemeester Leers is af. Een betrokken ambtenaar maakt echter bezwaar tegen publicatie.

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht heeft een topambtenaar ten onrechte beschadigd om zijn eigen straatje schoon te vegen. Dat stelde diens advocaat, Paul Brouwers, gisteren in een kort geding. Volgens de advocaat heeft de publiciteit ’verwoestende effecten’ op de ambtenaar en zijn gezin.

Leers kocht via de ambtenaar een vakantievilla in Bulgarije. Het project kwam echter nooit af, volgens de ambtenaar door wanbeleid van zijn Bulgaarse partners. Leers kwam in opspraak, onder andere doordat hij het Bulgaarse dorp een tweedehands brandweerwagen zou hebben beloofd.

Leers stak twee ton in het project, en voelt zich gedupeerd. Hij liet het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten zijn eigen functioneren en dat van de ambtenaar onderzoeken. De resultaten mogen niet gepubliceerd worden, vindt Brouwers, omdat zijn overspannen cliënt er onvoldoende aan kon meewerken.

Daarbij is de ambtenaar bang dat de gemeente via het rapport verhaal wil halen voor het leed van Leers. Ook rechter Van Unen vindt dat in de ’rijkelijk vage’ onderzoeksopdracht onvoldoende onderscheid is tussen het belang van de gemeente en het privébelang van Leers. „Ik kan me voorstellen dat het gevoel rijst van misbruik voor een ander doel.”

Het conceptrapport over Leers is inmiddels af. De gemeente wacht op de uitspraak van de rechter voordat het naar de burgemeester en de gemeenteraad gaat.

Advocaat Brouwers schetste een beeld van machtsmisbruik en belangenverstrengeling door Leers. Hij zou de ambtenaar hebben gedreigd met loonbeslag. De gemeentesecretaris zou gesproken hebben over ’ontslag’ als de ambtenaar zijn aandelen in het project zou behouden. Volgens Brouwers was zijn cliënt van meet af aan ongelukkig met Leers’ deelname. „Maar hij was eind dertig, en had niet het statuur om de burgemeester te beletten mee te doen.”

Advocaat Mark Schoonhoven van de gemeente stelt dat juist de ambtenaar Leers overhaalde mee te doen, onder meer door te verzekeren dat het project niet failliet kon gaan. „Ik begrijp wel dat de burgemeester zich belazerd voelt”, zegt Schoonhoven. De advocaat zegde toe dat het rapport over Leers geen gevolgen heeft voor de ambtenaar. Over diens functioneren komt later een apart rapport. Ook als een doorsnee burger gedupeerd was door een ambtenaar zou er een onderzoek zijn gevolgd, stelt de gemeente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden