Ambtenaar versterkt kennisdebat

Zelf heeft de landelijke studentenvakbond het idee dat hij het kennisdebat van minister Ritzen uit het slop haalt. Maar het ministerie van onderwijs heeft geen idee waar de studentenbond het over heeft. Het ging al goed met het kennisdebat en nu er tijdelijk nog een hoge ambtenaar in de organisatie is gaan zitten, gaat het nog beter.

Het afgelopen half jaar overziend, kan de vice-voorzitter van de LSVb, Olof van der Gaag, niet anders dan constateren dat het groots aangekondigde kennisdebat aan het mislukken was. “Er gebeurde niks.” Dat de onderdirecteur HBO van het ministerie, Ron Bormans, tijdelijk op het project werd gezet bevestigde dat beeld alleen maar. “Dat is geen bezigheidstherapie”, meent Van der Gaag.

Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft de overstap van Bormans met succes of falen van het debat niets te maken. Bormans wordt directeur studiefinanciering, en zolang hij daar nog niet is begonnen, zit hij bij het kennisdebat, voor de 'praktische en organisatorische ondersteuning'.

Beide partijen zijn het wel met elkaar eens dat ze in gesprek zijn over welke bijdrage de studentenbond kan leveren aan het kennisdebat. Ideeën zat namelijk, bij de bond. Van der Gaag noemt een aantal: het onderscheid tussen wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs, de relatie tussen kennis en commercie, objectiviteit van kennis.

Die onderwerpen passen misschien best in het kennisdebat. “Maar dat kunnen we niet allemaal zelf betalen”, meldt de bond. Voor praktische ondersteuning kunnen ze bij de organisatie van het kennisdebat terecht. Volgens de LSVb wordt er nog druk onderhandeld of 'er een student uit de Albert Heijn gehaald kan worden' die betaald wordt voor de inhoudelijke kant. Ook dat bestrijdt het ministerie. Bormans heeft met de bond gesproken over het veranderen van een projectsubsidie aan de bond in een structurele. “Dat ze daar dan iemand van betalen voor het kennisdebat moeten ze zelf weten”, aldus de woordvoerder.

En hoe het intussen staat met het kennisdebat? Het wordt de hele winter druk, meldt de communicatiemedewerkster. De nationale verhalenwedstrijd voor het basisonderwijs wordt het eerste evenement, en daarna volgen een kennisfestival en regionale debatten. Het 'slotdocument' moet in maart klaar zijn. De onderwerpen waar de LSVb het over wil hebben staan nog niet op het programma. Maar ze klinken de communicatiemedewerkster wel 'heel bekend' in de oren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden