Ambtenaar ontkent rol in zaak-Demmink

Justitiemedewerkster doet aangifte wegens smaad tegen ex-collega's

Een stafmedewerkster van het ministerie van veiligheid en justitie heeft in de affaire rond voormalig topambtenaar Joris Demmink tegen twee oud-gevangenisdirecteuren aangifte gedaan wegens smaad.

Rijksambtenaar Anna Storm van 's Gravesande (60) zei gisteren in de rechtbank in Utrecht dat de vroegere gevangenisdirecteuren Bart Molenkamp en Jacques van Huet haar ten onrechte hebben beschuldigd 'van een soort van medeplichtigheid aan een zeer ernstig zedendelict'. "Dat wilde ik niet zomaar laten rusten", vertelde de stafmedewerkster in het getuigenverhoor dat plaatsvond op verzoek van De Roestige Spijker. Deze stichting wil openheid over Demminks veronderstelde ontuchtverleden.

Storm zei dat Molenkamp en Van Huet 'best heel goed weten dat hun verhaal niet waar is'. De twee stellen dat Storm in 1992 tijdens een dienstreis naar Londen in een bar vertelde dat het 'haar bijzonder had geërgerd afspraakjes te moeten regelen voor Demmink met jonge, minderjarige, mannen'. De gevangenisdirecteuren lieten hun verklaring vastleggen bij de notaris.

Voor de rechter-commissaris zei Storm dat geruchten over misbruik van jongens door Demmink begin jaren negentig helemaal niet aan de orde waren. Maar bovenal had de tot stafmedewerkster opgeklommen ambtenaar in de dertig jaar dat zij op het departement werkt hoogst zelden persoonlijk contact met Demmink, verklaarde zij onder ede. "Ik vraag mij af of hij weet wie ik ben."

Weliswaar was Demmink sinds 2002, toen hij tot secretaris-generaal werd benoemd, formeel haar hoogste baas, maar binnen het hiërarchisch geleide ministerie betekende dat niet dat er een (werk)relatie was. Het contact tussen beiden bleef volgens Storm beperkt tot een telefoontje over een koninklijke onderscheiding en een korte interventie van Demmink op de kamer van toenmalig minister Ernst Hirsch Ballin, waar zij werkoverleg had met de bewindsman.

"Een vrij debiele uitlating", zei Storm aan het einde van haar getuigenverhoor, opnieuw boos over de verklaring die Molenkamp en Van Huet haar rond Demmink toeschrijven. Op een vraag hoe zij had gereageerd toen zij lucht kreeg van de verklaring van de directeuren, antwoordde zij de rechter-commissaris: "Ik wilde eigenlijk een steen door hun ruit gooien".

Des te meer was zij teleurgesteld in Molenkamp en Van Huet omdat zij altijd goed met beiden overweg kon. Op de achtergrond was er volgens haar een kwalijke rol weggelegd voor Ben Ottens, een voormalige regiodirecteur bij het ministerie van justitie en nu secretaris van de stichting De Roestige Spijker. De drie zouden uit rancune de gewraakte verklaring over Demmink in elkaar hebben gestoken.

Van Huet werd tien jaar geleden vanwege een 'megaprobleem eruit gezet', zei Storm, doelend op zijn met rumoer verlopen ontslag. Het vertrek van Molenkamp noemde zij 'iets diffuser'. Over Ottens zei ze: "Er hing altijd een zweem van onbetrouwbaarheid om hem heen. Dat gonsde door de gang".

Vrijdag worden Van Huet en Molenkamp gehoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden