Ambtenaar niet schuldig aan illegale stort Pikmeer

Van onze correspondent ARNHEM - De gemeenteambtenaar die opdracht zou hebben gegeven om vervuild baggerslib in het Friese Pikmeer te storten, is daarvoor niet persoonlijk strafbaar. Het gerechtshof in Arnhem heeft hem gisteren vrijgesproken van het alleen danwel medeplegen van de illegale stort.

Met deze uitspraak komt voor de 58-jarige Tjitze Kuipers een - voorlopig - einde aan een vijf jaar durende rechtsgang. De zaak is vooral bekend geworden door het omstreden Pikmeer-arrest van de Hoge Raad. Volgens dat arrest is het niet mogelijk overheden en hun ambtenaren te vervolgen als zij bij het uitvoeren van specifieke bestuurstaken over de schreef gaan.

Begin dit jaar heeft het hoogste rechtscollege die uitspraak genuanceerd. Strafrechtelijke immuniteit voor overheden en ambtenaren geldt alleen als het gaat om het uitvoeren van exclusieve overheidstaken. Ambtenaren zijn uit hoofde van hun functie gevrijwaard van strafvervolging. De Hoge Raad verwees de zaak van Kuipers terug naar het hof in Arnhem om een uitspraak te krijgen over de persoonlijke strafbaarheid.

De procureur-generaal eiste twee weken geleden 1500 gulden boete tegen Kuipers. De vrijspraak maakt het voor justitie lastig om andere wethouders en ambtenaren wegens vergelijkbare feiten te vervolgen. Door het eerste Pikmeer-arrest zijn zo'n veertig milieuzaken van provincies en gemeenten blijven liggen. Het is niet waarschijnlijk dat justitie alsnog tot vervolging van de betrokken ambtenaren overgaat.

Ambtenaar Kuipers van de gemeente Boarnsterhim heeft van meet af aan gezegd dat hij ten onrechte is beschuldigd van het (laten) storten van vervuild baggerslib. Met die overtuiging is hij steeds tegen veroordelingen in beroep en cassatie gegaan. De economische kamer van het hof in Arnhem lijkt Kuipers bij te vallen, zij het dat de vrijspraak uitsluitend betrekking heeft op de vraag of hij alleen of samen met anderen daadwerkelijk vervuild slib in het Pikmeer heeft gestort.

Voor dat 'eigen daderschap' is volgens het hof geen bewijs geleverd. Het feitelijke storten is door anderen gebeurd. Ook “een bewuste, nauwe en volledige samenwerking bij het strafbare feit tussen verdachte en anderen kan niet worden bewezen”, motiveert het hof de vrijspraak. Kuipers heeft wel opdracht gegeven om baggerwerkzaamheden uit te voeren, maar kwade opzet staat niet vast. In totaal is vijfhonderd kubieke meter vervuild slib uit een naburige vaart gebaggerd en zonder vergunning in het Pikmeer gestort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden