Ambrien Moeniralam (16) legt intimiderende opmerkingen met krijt vast op straat en Instagram

Ambrien Moeniralam schrijft intimiderende teksten die meisjes te horen kregen met krijt op straat.  Beeld Patrick Post
Ambrien Moeniralam schrijft intimiderende teksten die meisjes te horen kregen met krijt op straat.Beeld Patrick Post

De Amsterdamse Ambrien Moeniralam (16) legt intimiderende opmerkingen met krijt vast op straat.

Edwin Kreulen

‘Ik wil seks met jou’. ‘Hey rokje’. Zomaar drie teksten die Ambrien Moeniralam (16) verzamelde op een speciaal instagramaccount waarmee ze sinds enige tijd straatintimidatie aan de kaak stelt. Ze vraagt daarop aan vrouwen om te melden wat tegen hen is gezegd, en ook waar dat is gebeurd. Gewapend met stoepkrijt gaat ze naar de bewuste plek, zet de tekst op de stoep en maakt een foto van het resultaat.

De Amsterdamse herinnert zich nog goed de eerste opmerkingen die ze als dertienjarige scholiere op straat kreeg. ‘Kom hier meisje’ met een suggestieve blik is nog de mildste. “En het wordt erger als je ouder wordt. Je leert om naar je telefoon te kijken als je langs een groepje jongens loopt. En steegjes, die zijn het ergst, die neem je zo min mogelijk.”

Veel mensen reageren verbaasd als de tiener hen dit vertelt. “Die denken: dat soort zaken gebeurt in Nederland niet.” Daarom werd Moeniralam, inmiddels mbo-studente, enthousiast toen ze op de fotoweb­site Instagram een account zag waarmee jonge Amerikaanse vrouwen actievoeren. En vroeg ze toestemming hun recept in Nederland te kopiëren. “Dit moet stoppen.”

Object

“Op deze manier wordt zichtbaar dat vrouwen last ervaren op grote schaal”, zegt Renée Römkens, directeur van instituut Atria voor vrouwenemancipatie en als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam gespecialiseerd in geweld tegen vrouwen.

null Beeld Ambrien Moeniralam
Beeld Ambrien Moeniralam

“Met een goed compliment is helemaal niets mis. Maar als dat wordt uitgesproken door een onbekende, op een suggestieve toon bovendien, voelen vrouwen zich gereduceerd tot object.”

Moeniralam bevestigt dat. “Als iemand zegt: ‘Mooi jurkje’, dan is dat geen compliment meer als hij erbij zegt: ‘Kom hier schatje’ en dan ook nog op een bepaalde manier erbij kijkt.” Met mannelijke leeftijds­genoten probeert ze haar acties te bespreken.

“Vaak hebben ze geen idee dat een compliment niet goed kan vallen. Of ze zeggen: ‘Het is maar een grapje’.” Het meest opvallend vond ze het gesprek met een groep jonge Engelse mannelijke toeristen die haar nariepen. “We kregen een goed gesprek, en ze beloofden er rekening mee te houden. Of dat gebeurt, weet je nooit natuurlijk.”

Strafbaar

Acht van de tien vrouwen tussen de 15 en 35 jaar zei in 2017 straatintimidatie te hebben ervaren: van nafluiten en naroepen tot betast worden of in het nauw gedreven. De gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben straatintimidatie inmiddels strafbaar gesteld.

null Beeld Ambrien Moeniralam
Beeld Ambrien Moeniralam

Vorige maand kreeg een 36-jarige Rotterdammer als eerste een boete voor dit vergrijp, nadat hij acht vrouwen opzichtig achternaliep: twee keer honderd euro voorwaardelijk. Daarmee verhelp je het probleem niet direct, stelt Römkens. “Maar je stelt wel een norm die er hopelijk op lange termijn aan bijdraagt dat vrouwen zonder vrees de publieke ruimte in kunnen.”

Actie over de hele wereld

Amerikanen noemen het ‘cat calls’, de seksueel getinte en vaak ongewenste opmerkingen die over straat vliegen. Jonge vrouwen in New York bedachten het plan om op Instagram hun ervaringen vast te leggen, met foto’s van de teksten in stoepkrijt. Catcallsofnyc werd hun account en ze kregen ­navolging in steden als Parijs, Montreal en Wenen, maar ook in Fez in Marokko. Het Nederlandse account van Moeniralam heet ‘catcallsof­ams’ (ams staat voor Amsterdam). De mondiale actie, ­inclusief die van de Amsterdamse tiener, kreeg flink wat media-aandacht, onder meer van de BBC. In Nederland zette One World de Amsterdamse variant deze week in de schijnwerpers.

Lees ook:

Seksuele intimidatie: waar ligt de grens?

Als tegenreactie op de #MeToo-twitteractie er nu #Ihave, waar mannen schuld bekennen over hun ongewenste gedrag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden