Ambitieuze plannen voor oplaadpunten

Het Nederlandse Fastned, dat in Nederland 63 snellaadstations exploiteert, is ‘superpositief’ over het initiatief van de autofabrikanten. Beeld ANPinOpdracht
Het Nederlandse Fastned, dat in Nederland 63 snellaadstations exploiteert, is ‘superpositief’ over het initiatief van de autofabrikanten.Beeld ANPinOpdracht

De grote automerken willen in Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen honderden snellaadstations bouwen.

Vier grote autofabrikanten gaan een netwerk van laadstations bouwen in Europa waar elektrische auto’s snel kunnen worden opgeladen. Al dit jaar nog moeten er twintig van zulke snellaadstations zijn. In 2018 moeten er ruim honderd zijn gebouwd en in 2020 vierhonderd. De stations zullen verrijzen langs grote wegen in Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen.

Initiatiefnemers van het plan zijn de Duitse autobouwers BMW, Daimler (Mercedes Benz), Volkswagen en het Amerikaanse Ford. Zij hebben een apart bedrijf opgericht, Ionity, dat de stations moet neerzetten. De vier, die alle een even groot belang hebben in Ionity, nodigen andere autofabrikanten uit zich bij hun initiatief aan te sluiten.

De autobouwers hopen met de stations de populariteit van elektrisch rijden te vergroten. Tot voor kort zagen de meeste Duitse autobouwers weinig in de e-auto, maar dat is veranderd. BMW, Daimler en Volkswagen (waaronder ook de merken Audi en Porsche vallen) kondigden de afgelopen maanden ambitieuze plannen voor stekkerauto’s aan. Ford en andere niet-Duitse merken als Renault, Volvo en Jaguar deden dat ook.

Snellaadstations

Probleem is alleen dat er, zeker in Duitsland, nog weinig plekken zijn waar de e-auto’s kunnen worden opgeladen. Volgens het Duitse Handelsblatt zijn er momenteel in duizend Duitse steden en gemeenten openbare oplaadpunten. Wil de e-auto door kunnen breken, dan zijn er veel en veel meer stations nodig. Dan gaat het niet alleen om particuliere oplaadpunten en oplaadpunten in steden, maar vooral om snellaadstations in steden en langs snelwegen. Die sta­tions moeten een ander probleem met de e-auto’s oplossen. Het opladen van een stekkerauto duurt bij de meeste laadpunten veel langer dan een gewone tankbeurt bij een benzinestation. Bij de modernste snellaadstations kost het opladen ongeveer 20 minuten.

De eerste twintig snellaadstations hebben en onderlinge afstand van 120 kilometer. Er kunnen meerdere auto’s tegelijk terecht. Hoe snel het opladen gaat, is nog niet duidelijk, maar de initiatiefnemers claimen dat dat sneller gaat dan tot nu toe gebruikelijk is. Over de financiering van het netwerk hebben de initiatiefnemers geen mededelingen gedaan. Mogelijk hebben zij subsidie gekregen van de Duitse overheid.

Het Nederlandse Fastned, dat in Nederland 63 snellaadstations exploiteert, is ‘superpositief’ over het initiatief van de autofabrikanten. “Dat zij nu echt investeren in stations is goed voor de markt voor elektrische auto’s”, reageert een woordvoerder van het bedrijf. Fastned kreeg in september een subsidie van 4,1 miljoen euro van de Duitse overheid voor de bouw van 25 snellaadstations. De locaties voor die 25 stations zijn gevonden, meldt de woordvoerder, en Fastned speurt al naar nieuwe locaties in Duitsland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden