Ambitieuze Hirsch Ballin nog ver van doelstelling

Minister Hirsch Ballin van justitie. (FOTO ROEL ROZENBURG)

De Tweede Kamer bespreekt in het najaar de begrotingen voor volgend jaar. Deze week komt het beleid van minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak van justitie ter sprake.

Van de 5,7 miljard op de justitiebegroting gaat bijna de helft op aan rechtshandhaving en terrorismebestrijding. Voeg daarbij de 4,7 miljard euro voor de politie die op de begroting binnenlandse zaken staat en het mag duidelijk zijn dat het kabinet flink wat geld stopt in het terugdringen van de criminaliteit. Maar in hoeverre lukt dat ook?

’Veiligheid begint bij voorkomen’, heet het project dat de ruggengraat vormt van het criminaliteitsbeleid van Balkenende IV. Daarin heeft de vorig jaar aangetreden coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie zichzelf ambitieuze doelstellingen opgelegd. De regeerploeg borduurt daarbij voort op de plannen van het eerste kabinet-Balkenende. Dat viel op 16 oktober 2002 weliswaar al na 86 dagen, maar dat weerhield de toenmalige politieministers Donner en Remkes er niet van om één dag later alsnog hun veiligheidsplan te presenteren.

Hoofddoel daarin: vanaf 2006 zou een vermindering van criminaliteit en overlast op straat met 20 tot 25 procent ’in het vizier’ moeten komen. Het huidige kabinet heeft die opgave voor zichzelf wat dwingender geformuleerd. De criminaliteit en de verloedering/ernstige overlast op straat moeten in 2010 25 procent minder zijn dan in 2002.

Vooral bij het terugdringen van het aantal vermogensdelicten (zoals diefstal en inbraak) is onder vorige kabinetten al flinke vooruitgang geboekt. Tot en met 2006 was de daling al zo fors dat het huidige kabinet na bijna twee jaar regeren de beoogde vermindering met 25 procent heeft bereikt. Het kabinet scoort zelfs 2 procent extra, als rekening wordt gehouden met een cijfercorrectie die nodig was omdat inmiddels op een andere meetmethode was overgestapt.

Zo kan ik het ook, zullen critici zeggen. Maar het kabinet profiteert niet van die nieuwe meetmethode bij het terugdringen van geweldsdelicten, de overlast op straat en de verloedering van de leefomgeving. Op die laatste twee terreinen heeft het zittende kabinet eigenlijk niets kunnen toevoegen aan wat voorgangers al hadden bereikt. Bij de overlast op straat moet het nog een daling van 17,5 procent zien te realiseren. Bij de verloedering van de leefomgeving gaat het om nog een vol punt meer. Om de doelstelling van 25 procent te halen zal de zittende ploeg in de laatste twee jaar van de rit twee keer zo veel moeten bereiken als de voorgangers in de hele periode 2002-2006 wisten te realiseren.

Bij het terugdringen van het aantal geweldsmisdrijven heeft het huidige kabinet wél al resultaten geboekt. Aan de daling met 6 procent die de voorgangers tussen 2002 en 2006 al realiseerden, heeft het in de eerste helft van de regeerperiode nog eens 6 procent weten toe te voegen. Rest echter nog altijd een gat van (gecorrigeerd) 14 procent dat in de laatste twee jaar moet worden gedicht. De Tweede Kamer zal deze week dan ook duidelijk maken dat er een schepje bovenop moet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden