Ambitieus Rotterdam aast op Wereldruiterspelen

rotterdam – - Vandaag begint in het Kralingse Bos de 62ste editie van het CHIO Rotterdam. Volgend jaar augustus organiseert Rotterdam het EK dressuur. Voor het EK springen in 2013 loopt nog een Rotterdamse kandidaatstelling. De jockeyclub waaruit het CHIO voortkomt, wil voorts in Kralingen het tweede nationaal paardensportcentrum vestigen, naast het bestaande in Ermelo.

Fred Troost

Hoe ambitieus kun je zijn? Heel ambitieus, bekende Frans Lavooij, voorzitter van het organiserende CHIO-bestuur vorige week op een persconferentie. Daar uitte hij, als een soort ultieme ambitie of droom wellicht, zelfs de wens in 2018 de Wereldruiterspelen naar Nederland te halen. „Om de mensen die na ons komen ook nog wat te doen te geven”, sprak hij lichtvoetig.

Wie in die woorden alleen maar goedmoedige spot hoorde, miste de serieuze toon, want die was er wel degelijk. Het CHIO-bestuur heeft de afgelopen jaren fors in de accommodatie in het Kralingse Bos geïnvesteerd. Het wil het springterrein naast de manege van de jockeyclub graag permanent maken en is onderhand vergevorderd met de plannen. Bijna alle overheidspermissies zijn binnen en de financiering, vooralsnog vijf miljoen euro, is zo goed als rond.

Het is begrijpelijk dat het vooruitzicht van zo’n vast hippisch terrein uitdaagt tot grotere evenementen dan het jaarlijkse concours hippique, maar aan de Wereldruiterspelen zal niet iedereen meteen denken. In 1994 organiseerde Nederland die spelen al eens, in Den Haag en op de Vlasakkers bij Amersfoort. Dat werd een organisatorische janboel die uitmondde in een financiële blamage. Verantwoordelijken van weleer schijnen daarvan nog wel eens bezweet wakker te schrikken. Niettemin hebben de Rotterdammers de hippische bond KNHS het verzoek voorgelegd om te onderzoeken of de organisatie van nieuwe spelen in 2018 verantwoord is.

„We zijn het aan onze stand verplicht dit te onderzoeken”, heeft Lavooij de KNHS voorgehouden. „Als je zo’n grote sport als deze niet over het voetlicht brengt, ben je ingedut. Het is van een te groot belang voor de groeiende paardensport in Nederland om zonder gedegen onderzoek ’nee’ tegen het idee te zeggen.”

De Wereldruiterspelen worden om de vier jaar gehouden, dit jaar in september in de Verenigde Staten, in Lexington, Kentucky . Het is eigenlijk een verzameling WK’s, van de zeven hippische disciplines (springen, dressuur, mennen, eventing, endurance, reining en voltige). Voor 2014 zijn de paardenspelen aan Frankrijk toegewezen, Normandië om precies te zijn. Van compacte spelen, zoals in 2006 in het Duitse Aken, zal dan ook geen sprake zijn.

Zo ziet Lavooij de organisatie van de Wereldruiterspelen in Nederland ook. Uiteraard is in zijn denken Rotterdam het centrum, maar voor verschillende onderdelen zijn andere regio’s nodig, zoals Twente voor eventing en de Veluwe voor endurance. „Spreiding van de onderdelen over het land is helemaal geen probleem. De disciplines worden nooit tegelijk gehouden. In Nederland zijn de afstanden kort. Wie een beetje centraal zit, kan zonder al te veel tijdverlies alle onderdelen bezoeken.”

Lavooij wil vier provincies bij de organisatie betrekken. Tijdens het lopende CHIO heeft het bestuur al een gesprek met de eerste provincie. De KNHS werd vorige week door het verzoek om een studie naar de mogelijkheden verrast, maar geeft geen krimp. „De KNHS is ook ambitieus”, zegt topsportmanager Maarten van der Heijden. „Grote internationale evenementen zijn belangrijk om de paardensport op de kaart te zetten. We zijn al eerder succesvol geweest met het binnenhalen van EK’s en WK’s in samenwerking met concoursorganisaties. Ook bij het bid voor het EK springen in 2003 trekken we samen met Rotterdam op en we zullen het idee van Wereldruiterspelen dan ook heel serieus nemen.”

Volgens de voorzitter van het CHIO zal een eventuele toewijzing van de paardenspelen aan Nederland ook economisch voordeel brengen. Om dat aan te tonen laat het bestuur van het CHIO momenteel het economisch belang van het evenement voor de stad Rotterdam onderzoeken. De cijfers verwacht de organisatie in augustus te kunnen presenteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden