Ambitieus plan voor 'zeer zwakke school'

Het Piter Jelles college, afdeling montessori. (reyer boxem)

Het Piter Jelles Montessori in Leeuwarden is volgens de onderwijsinspectie ’zeer zwak’. De nieuwe directeur Henk Tameling is echter ambitieus: „Over vijf jaar moet het Piter Jelles ’cum laude’ zijn."

De onderwijsinspectie beoordeelde de vwo-afdeling als ’zeer zwak’ en de theoretische leerweg van het vmbo als ’zwak’. De school, die ook al jaren slecht scoort in de Trouw-bijlage Schoolprestaties, staat nu onder verscherpt toezicht.

Om snel te verbeteren, maakt Tameling een plan dat hij vlak na Kerst aan de docenten gaat presenteren. Maar eerst boog hij zich over deze vraag: Hoe is het mogelijk dat de school – die óók bekend staat als gezellig, cultureel en goed in persoonlijk contact – op andere vlakken zo slecht presteert?

Tameling zoekt het antwoord in een turbulente geschiedenis van fusie en bestuurlijke conflicten. Tien jaar geleden ontstond het Piter Jelles Montessori na samenvoeging van een vernieuwende mavo en een traditionele havo/vwo-school. De managers waren zo druk met bestuursperikelen, zegt Tameling, dat zij geen oog meer hadden voor het onderwijskundig proces.

Een deel van de docenten worstelde intussen met de nieuwe montessori-koers van de gefuseerde school. Zij hadden ’de beste bedoelingen’, maar geloofden niet echt in de didactiek, aldus Tameling: „De vrijheid van Maria Montessori is hier verworden tot vrijblijvendheid.”

Uit het inspectierapport blijkt dat het onderwijs in de onderbouw niet goed aansluit op de bovenbouw. Ook dat probleem is tot de fusie te herleiden, zegt Tameling: de oude scholen van vóór de fusie bleven ’eilandjes’ in de nieuwe school. Onderbouwdocenten waren nauwelijks op de hoogte van wat hun collega's in de bovenbouw deden.

Dat bracht Tameling tot een eerste, eenvoudige maatregel om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren: hij stelde de ouderwetse sectievergadering weer in. „Docenten moeten weer met elkaar gaan praten over hun prachtige vak. Ik wil het debat stimuleren hier op school.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden