Ambassadeur Rusland op het matje om kritiek MH17

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Russische ambassadeur Alexander Sjoelgin in Den Haag is vandaag door minister Bert Koenders van buitenlandse zaken op het matje geroepen in verband met Russische kritiek op het internationale strafrechtelijke onderzoek naar het neerhalen van MH17.

Bewerkt door redactie

De internationale onderzoekers van het zogenoemde Joint Investigation Team (JIT) meldden eerder deze week dat de Buk-raket waarmee het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 is neergehaald uit Rusland kwam en na de lancering weer is teruggebracht naar Rusland.

De raket werd afgeschoten vanuit een gebied in Oost-Oekraïne waar pro-Russische rebellen de scepter zwaaien. Die resultaten werden door Russische ministeries in twijfel getrokken.

De Russische ambassadeur is te verstaan gegeven dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is, aldus een verklaring van Koenders.

Zwart maken
,,In plaats van het onderzoek zwart te maken en twijfel te zaaien, dient Rusland - gezien het overtuigende bewijs - de gepresenteerde resultaten te respecteren." Ook riep hij in het gesprek de Russen opnieuw op om mee te blijven werken aan het onderzoek en de berechting van de dader(s).

Russische instanties trokken volgens Koenders "de professionaliteit, integriteit en onafhankelijkheid van het Nederlandse Openbaar Ministerie in twijfel".

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken noemde de conclusies van het JIT "vooringenomen en politiek gemotiveerd''. En het Russische ministerie van defensie liet weten te twijfelen aan de objectiviteit van het onderzoek. Ook zijn er volgens dit ministerie nog nooit Russische luchtafweersystemen de grens met Oekraïne gepasseerd. Uit het materiaal dat het JIT-onderzoeksteam afgelopen woensdag presenteerde blijkt dat dit wel zo was.

Het ontbieden van ambassadeur Sjoelgin is opvallend. Het Nederlandse kabinet is tot dusver zeer voorzichtig geweest als het ging om het onderzoek naar de ramp waarbij 298 mensen omkwamen onder wie 196 Nederlanders. Het wil per se voorkomen dat de objectiviteit van het onderzoek in twijfel kan worden getrokken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden