Ambassade in Assen

Marco Out, burgemeester in Assen, heeft over zijn stropdas vanochtend goed nagedacht. Hij vond een oude, die hem geschikt lijkt voor dit Vredesontbijt in lunchroom 'De dikke Bart', gisteren op de dag van de Vrede. Je kunt in de beige-blauwe ruitjes van alles zien, motiveert hij zijn keuze, maar hem doen de vakjes denken aan een hekwerk, een rooster. "Het ligt er maar aan hoe je wilt kijken, en wat je wilt zien", zegt Out.

Toegepast op vluchtelingen, betekent dat: zie je een groot probleem waaraan je liever voorbij loopt, of ga je zelf kijken wat jij kan doen? Dat laatste, zegt de burgemeester van VVD-huize, dat is de Asser manier. Zeshonderd vluchtelingen zitten er sinds kort in de noodopvang, daarmee was Assen de derde gemeente die meteen klaarstond, na Zwolle en Goes.

De Vredesweek is dit jaar wel heel dichtbij. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht voor oorlogsgeweld. Dat was vorige jaren niet anders. Maar nu staan er dagelijks honderden bij ons voor de deur, we lezen over hen, we zien ze op televisie of in de trein. 'Vrede verbindt' is het thema deze week, vredesorganisatie Pax presenteert vijf bruggenbouwers als lichtende voorbeelden in conflictgebieden. Maar hier is de politiek het niet eens, misschien maken we er met familie en vrienden ruzie over, een hek om Europa, iedereen welkom, draagvlak, spanningen? We helpen, we keren ons af, of zitten daar ergens tussenin.

In zeventig gemeentes heeft Pax een 'ambassade' en in Assen is die heel actief. Tweehonderd mensen waren er zondag bij de start, een zangeres komt uit Roosendaal voor een optreden, er zijn foto-exposities. Bij het Vredesontbijt heeft Assen zijn eigen bruggenbouwer, al moesten ze hem uit Hengelo halen: Enis Odaci, verkeerskundige van beroep, maar in zijn vrije tijd druk met het 'verbinden van mensen', een sociaal bruggenbouwer. Sinds de aanslagen op 11 september wordt hij niet meer gezien als vader, als buurman, maar als moslim - en dat is niet positief bedoeld. Dat stelt hem voor de keus: "Heb je lange tenen, of zeg je tegen mensen: waarom kijk je zo naar mij? Ik kies voor de dialoog." Bij dit ontbijt met de vredeswerkgroep, twee dominees, een paar ondernemers en een GroenLinks-raadslid is dat een héél vriendelijk gesprek, verschillen verdwijnen achter de wens om elkaar 'als mens te zien'.

Eén van de dominees waarschuwt voor een overdosis vriendelijkheid, hij zou wel wat meer pit willen. Die kan hij krijgen: een Armeens lid van de vredeswerkgroep - zelf christen - zet zijn geloof lijnrecht tegenover de islam: "Het christendom leert de linkerwang toe te keren als we worden geslagen, in de islam is het oog om oog, tand om tand." De gespreksleider gaat er behendig omheen: met begrippen als dé islam en hét seculiere Westen kan hij niks: "Ik zie alleen mensen."

Bij het station in Assen helpt een chauffeur de passagiers uit zijn oude bus. Ze komen uit het asielzoekerscentrum in Veenhuizen en gaan naar een nieuwe plek, ergens in Nederland, in de Vredesweek.

Maaike van Houten vervangt de komende weken Wim Boevink

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden