Ambachtelijke voedselproducent verdreven door lokale regelgeving

Archieffoto van de boerderij van familie Van Schie waar ze met de melk van 50 koeien dagelijks boerenkaas maken. Beeld anp
Archieffoto van de boerderij van familie Van Schie waar ze met de melk van 50 koeien dagelijks boerenkaas maken.Beeld anp

Steeds vaker hebben kleinschalige voedselproducenten te maken met rigide en disproportionele lokale regelgeving. Eisen die dusdanig de spuigaten uitlopen, dat ze eerder zijn toegesneden op industriële voedingsverwerkers. Eisen die er in het ergste geval voor zorgen dat de ambachtelijke voedselproducent weer uit het zicht verdwijnt.

Een voorbeeld. In België heeft José Munnix te horen gekregen dat hij moet stoppen met de productie en verkoop van Herve kaas. De Herve is een beschermde rauwmelkse kaas die door nog maar twee producenten in stand wordt gehouden. Een van hen is José Munnix uit de omgeving van Luik. Zijn Hervekaas, ook wel Limburgse kaas of Rommedoe genoemd, is een culinair erfgoed dat in het verleden ook in Maastricht werd gemaakt. Het is onderdeel van de Ark van de Smaak en heeft een Europese beschermde oorsprongsbenaming (BOB).

Slow Food is internationaal en in België deze week in actie gekomen om dit bedrijf en de Herve kaas te redden. Het verdwijnen van dit soort producten en bedrijven zou een volgende stap zijn in het vernietigen van voedsel- en landbouwdiversiteit. Er kan online een petitie getekend worden.

Diversiteit
Gelukkig was er deze week ook goed nieuws voor zowel diversiteit als voor de kaas. De Hollandse Geitenkaas heeft een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) gekregen. Deze wordt verleend aan producten die eigen zijn aan een bepaald herkomstgebied en voldoen aan een aantal regels. De Europese Commissie verleende dinsdag die status aan Hollandse Geitenkaas. Deze kaas moet in Nederland gemaakt zijn met melk van Nederlandse geiten en op traditionele manier bereid en gerijpt. De kaas is weliswaar een recente ontwikkelde traditie (25 jaar), maar heeft toch al deze erkenning gekregen omdat de producenten voortbouwen op de eeuwenoude kaasmaaktraditie in Nederland.

De BGA-status is naast BOB en GTS één van de drie herkomstbeschermingen van Europa. Boeren Leidse met sleutels, Noord-Hollandse Gouda, Kanterkaas en Noord-Hollandse Edammer zijn kazen met de BOB-status, samen met het aardappelras Opperdoezer Ronde. Op de lijst BGA's staat ook de Westlandse Druif. Die krijgt dus nu gezelschap van de Hollandse geitenkaas.

Wederverkopers gaan stilaan om

Bijzonder is dat steeds meer wederverkopers ook stapjes zetten in de richting van 'vergeten' dan wel 'beschermde' producten. Zo start supermarktketen Deen eerder al met de verkoop van vlees van vergeten runderrassen onder de naam 'Oud-Hollandse runderrassen'. Het rundvlees is afkomstig van Blaarkoppen, Maas Rijn en IJssel (MRIJ), Brandrode, Lakenvelder en Fries Hollandse runderen.

De rundveehouders in Stichting Natuurboer zijn biologische boeren die hun bedrijfsvoering combineren met inspanningen voor natuur en landschap. De meeste van deze producten zijn onderdeel van de Ark van de Smaak en bevat in Nederland nu ongeveer 60 producten. Wereldwijd zijn het er nu ongeveer 2000. Van 4-7 juni aanstaande is er in Amerika het Slow Meat event waar van de hele wereld kleinschalige vleesproducenten en veehouders bijeenkomen om te praten over het behoud van diversiteit in vleesrassen.

Dit weekend is in Genua het Slow Fish event gestart met daarbij een leidende rol voor de Nederlanders Jan en Barbera Geertsema van het Ailand. Zij strijden voor het behoud van de ambachtelijke beroepsvisserij en zijn daartoe bezig met het inrichten van een proeflokaal op Lauwersoog.

Jack Stroeken van Slow Food geeft met regelmaat een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Slow Food is een wereldwijde beweging van boeren, consumenten en food professionals met als doelstelling lekker, puur en eerlijk voedsel voor iedereen toegankelijk te maken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden