Amazon klopt zich op de borst: het krikt de lonen van het personeel op

null Beeld AP
Beeld AP

Webwinkel Amazon ligt al jaren onder vuur vanwege de slechte arbeidsomstandig­heden waaronder zijn magazijnmedewerkers en bezorgers moeten werken. Nu presenteert het zich als voorbeeldbedrijf.

Amazonbaas Jeff Bezos mag zich de rijkste man ter wereld noemen, maar zijn personeel moet het zien te rooien met voedselbonnen. De Amerikaanse senator Bernie Sanders klaagde er onlangs over op Twitter. Maar, zei Bezos deze week, daar brengen we verandering in. Vanaf 1 november verhoogt hij het minimumuurloon van zijn personeel naar 15 dollar. Dat is twee keer hoog als het landelijke minimum.

‘We hebben geluisterd naar onze critici, hebben er lang over nagedacht en besloten dat we willen leiden en niet volgen’, schrijft Bezos in een persbericht waarmee hij de loonsverhoging voor de ruim 250.000 Amazonwerknemers wereldkundig maakte. Ook de 100.000 tijdelijke werknemers die Amazon tijdens de feestdagen in dienst neemt, kunnen rekenen op een hoger salaris.

En het bedrijf wil meer: ook het landelijk minimumloon van 7,25 dollar per uur moet omhoog. Dat zal het leven van duizenden Amerikanen ten goede komen, aldus Jay Carney, een van Amazons topmannen, in het persbericht.

9 seconden

Dat juist Amazon met deze boodschap komt, is opvallend. Nog maar een jaar geleden lag het bedrijf onder vuur vanwege onthullingen van Alan Selby, een Britse journalist bij The Mirror. Die deed zich vijf weken lang voor als Amazonmedewerker en schreef over collega’s die op de grond sliepen, werden geklokt bij een plaspauze en zich eerder slaaf dan werknemer voelden. Allemaal vanwege de hoge werkdruk: per uur maken werknemers driehonderd pakketten gereed voor verzending. Voor één pakket hebben ze 9 seconden de tijd. Wie wil weten hoe lang zijn dienst nog duurt, komt daar moeilijk achter. De klokken zijn afgeplakt. “Mijn lichaam schreeuwt het uit”, schrijft hij in zijn artikel.

Al voor Selby’s onthullingen deden er verhalen de ronde over extreem hoge werkdruk in Amazons distributiecentra en het lage loon dat daar tegenover staat. Schotse medewerkers zouden zelfs minder dan het minimumloon betaald krijgen, meldde The Times vorig jaar.

Cynisch

Hoeveel de Amerikaanse Amazonmedewerkers nu verdienen, is niet duidelijk. Op de ene locatie in het land is dat iets meer dan op de andere. Dat kan ermee te maken hebben dat 29 Amerikaanse staten een hoger minimumloon hanteren dan landelijk is vastgesteld.

Een manier om het slechte imago op te poetsen, zo omschrijft strateeg Philip Marey van de Rabobank de actie van Amazon. Want niet alleen verhalen over lage lonen en hoge werkdruk spelen het bedrijf parten. Ook Bezos’ weerzin tegen het betalen van belastingen zitten het imago van de webwinkelgigant in de weg. “Het is cynisch dat het bedrijf zegt dat het nu voorloper is als het gaat om loonsverhogingen.”

Ook de krapper wordende arbeidsmarkt kan het bedrijf ertoe bewogen hebben de lonen te verhogen, stelt Marey. Werklozen die tijdens de crisis jarenlang maar niet aan de bak kwamen, vinden nu wel een baan. Die voorraad potentiële Amazonmedewerkers begint stilaan te slinken. Wat druk zet op de lonen. “Vier jaar geleden, toen vacatures veel sneller te vervullen waren, had Amazon deze stap niet genomen.”

Welke gevolgen de stap heeft voor andere grote bedrijven in de VS is moeilijk te zeggen. Analisten verwachten dat grote budgetwinkels als Target en Walmart de druk zullen voelen om hun lonen omhoog te gooien, schrijft The Wall Street Journal. Maar dat hoeft niet per se, zegt Marey. “Ook met scholing kunnen bedrijven personeel aantrekken. De secretaresse die tien jaar lang werkloos is geweest, kiest misschien eerder voor trainingen waarbij ze vaardigheden kan bijspijkeren dan voor hoger loon.”

Lees ook:

De FNV noemt haar hoogste looneis in dertig jaar een inhaalslag

Het is de hoogste looneis in de afgelopen dertig jaar. Zelfs tijdens de laatste periode van flinke economische groei, tien jaar geleden, vroeg de grootste Nederlandse bond niet meer dan 3,5 procent. Te hoog of te optimistisch? 'Nee.'

Lonen groeien minder hard dan de economie

De economie groeit sterk, maar werknemers profiteren daar nog niet van. Ook de belastingvoordelen pakken minimaal uit in 2018.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden