Amateursectie KNVB vindt dat de liefde te vaak van een kant komt

ZEIST (ANP) - Het nieuwe beleidsplan betaald voetbal, dat de profsectie van de KNVB vandaag bespreekt, is in de amateursectie, de basis van de bond, niet goed gevallen.

Amateurvoorzitter Ad Lansink maakte dat zaterdag duidelijk in zijn openingswoord van de najaarsvergadering, die zich over het algemeen loyaal opstelde achter het door zijn bestuur gevolgde beleid. Lansink haalde aan dat in de twaalf jaar overleg tussen de beide secties, beeldend het knelpuntenoverleg genoemd, te weinig is gebeurd.

De liefde is van een kant gekomen, liet Lansink blijken met opmerkingen als: “Wij zijn het betaalde voetbal ter wille geweest met het delegeren van het commerciele beleid, met de landelijke competitie voor B-junioren. Het beleidsplan van het betaalde voetbal staat in sommige opzichten op gespannen voet met de tot nu toe gemeenschappelijk getrokken lijnen.”

“Wij trachten een aantal knelpunten binnen de KNVB bespreekbaar te maken. De collega's van het betaalde voetbal zijn daartoe, tot voor kort, niet bereid geweest. Notities bleven buiten discussie, afspraken voor overleg werden afgezegd. Bestuurswisselingen en daarmee gepaard gaande nieuwe inzichten waren ook niet bevordelijk voor de voortgang.”

De algemene vergadering en de afdelingsvoorzitters hebben herhaaldelijk aangedrongen op een hardere opstelling van de amateursectie. Er zijn recent twee vergaderingen geweest tussen de voorzitters en penningmeesters van de secties met de drie directeuren van de KNVB om een gezamenlijke koers te vinden. Lansink kon niet anders melden dan dat er nog geen duidelijk resultaat is bereikt. De scheiding van de geesten, de verzelfstandiging van de secties, dateert van 1974. Op dit moment is een verdere verzelfstandiging, eventueel een afsplitsing van het betaalde voetbal, punt van gesprek. De voorzitter gaat er van uit dat voor de volgende vergadering enig zicht is op een voor beide partijen bevredigende uitkomst.

Bij de bespreking van de financien constateerde Jan Bouw dat de bond aan het sportcentrum in Zeist sinds 1982 jaarlijks gemiddeld 100 000 gulden kwijt is ondanks de subsidie van de Stichting Nationale Sporttotalisator, die over die periode op ruim zeven miljoen gulden is uitgekomen. De vergadering nam er notitie van, net als van een paar onduidelijkheden in het financiele overzicht en stelde zich vervolgens vierkant achter penningmeester Janssens op.

De bestuursverkiezing was een formaliteit, Daan Schotting, Dick Langebach, Jan Schaalje en Ad Lansink werden bij enkele kandidaatstelling herkozen. Kamerlid Lansink beklemtoonde dat dit zijn laatste periode van drie jaar zou zijn, maar ging er nog niet van uit dat zijn werk in de landspolitiek hem tot een eerder afscheid zou kunnen dwingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden