Amateurs hebben geen vertrouwen meer in de profs

ZEIST - Bij de zoveelste marathonvergadering van het betaald voetbal in korte tijd, was de maandag al bijna in de dinsdag overgegaan, toen aan de rondvraag werd begonnen. Het was bij deze slotronde dat PSV-voorzitter Harry van Raaij nog eens klare wijn schonk: “Ik blijf er bij dat per 1 juli van dit jaar de Superliga een feit moet zijn.”

Dat standpunt van de Brabander lokte geen enkele reactie uit. De sterkste clubs vielen hem niet bij, de zwakkeren zeiden evenmin iets. Als voorzitter van de formatiecommissie die aan een nieuw sectiebestuur betaald voetbal knutselt, zei Gaston Sporre (tevens voorzitter van de eerste-divisieclub FC Zwolle) dat de opmerking van Van Raaij “voor kennisgeving werd aangenomen”. Sporre en ook het demissionaire sectiebestuurslid Henk Kesler lieten er echter geen twijfel over bestaan dat de door Van Raaij uitgedragen en ongetwijfeld ook bij de andere topclubs levende hang naar een Superliga op een zo kort mogelijke termijn, op tal van reglementaire hindernissen zal stuiten. Denkt Van Raaij bijvoorbeeld dat zo maar voorbij kan worden gegaan aan de overeengekomen promotie/degradatieregeling met de eerste divisie ? Het eerder door het betaald voetbal aangenomen beleidsplan loopt tot medio 1999 en gaat uit van twee bespeelbare competities. Wanneer de BV Eredivisie-nieuwe-stijl al dan niet gefaseerd toewerkt naar een eliteklasse voor maximaal zestien clubs, wordt de eerste divisie opgescheept met twintig deelnemers. Dat aantal vergt 38 competitieronden. Gevoegd bij de nacompetitie kan dan al niet meer van een bespeelbare competitie worden gesproken. De plannenmakers aan de nationale voetbaltop hebben in verband hiermee het opzetje van twee regionaal ingedeelde eerste divisies in hun hoofd, waarbij het amateurvoetbal een aantal clubs zal moet leveren. Alleen al die in dat geval noodzakelijke hulp van de amateurs is een probleem. De amateurs zijn niet in het minst door het geëmmer met Sport 7 een beetje misselijk geworden van de professionele collega's. Zij hebben onlangs op de Bondsvergadering via een scherpe motie al de plotseling geboden ruimte benut voor het beknotten van de financiële zelfstandigheid van het profvoetbal; dat zegt veel over het gebrek aan vertrouwen in de profs. Als het over tv-contracten gaat, moet het betaald voetbal voortaan terugkoppelen naar de Bondsvergadering, zodra de amateurs dat wensen. Ajax, Feyenoord en PSV gruwden in december van die motie, maar zij hebben intussen wel rekening te houden met de mogelijke effecten ervan.

Met enkele subtiele opmerkingen hebben Sporre en Kesler in de nacht van maandag op dinsdag Van Raaij tijdens een persconferentie de oren gewassen. Beiden lieten weten dat het anno 1997 in dit land niet geheel ongebruikelijk is rekening te houden met de werknemers. Zij reageerden hiermee op Van Raaij's verre van vriendelijke opmerkingen over de centrale spelersraad (CSR), die binnen de algemene vergadering betaald voetbal de werknemers vertegenwoordigt. Kesler is van mening dat de CSR op basis van het verworven instemmingsrecht alle veranderingen de competitie betreffende, zal kunnen blokkeren. Dit gegeven beschouwen de topclubs niet alleen als volstrekt belachelijk, zij hebben ook de neiging voorbij te gaan aan dit reglementair vastgelegde recht. Dat is vragen om moeilijkheden. De rechtbank in Utrecht heeft de vastgelegde rechten van de spelers niet voor niks al eens bevestigd op een manier die voor de KNVB en de clubs nogal pijnlijk was. Nu de CSR uit protest tegen de door de eredivisie gepredikte 'revolutie' binnen het betaald voetbal de vergadering van maandag boycotte, is een nieuw probleem niet te ontkennen. Als de topclubs ermee doorgaan de werknemers niet serieus te nemen, zal dat de heersende crisis slechts vergroten.

Intussen is de bizarre actualiteit dat het demissionaire sectiebestuur - verantwoordelijk voor de puinhoop die Sport 7 heeft aangericht - toch weer via de professionals wil onderhandelen over een nieuw televisiecontract. De chaos is zo groot en de nood is zo hoog in voetballand, dat zelfs de drie topclubs alsnog akkoord zijn gegaan, zij het mokkend, met nieuwe bevoegdheden voor het al lang en breed afgetreden bestuur. Voor de komende twee weken mag weer namens alle clubs worden onderhandeld. Dat wordt enerzijds uitgelegd als 'een gebaar' van de drie topclubs, maar aan de andere kant blijft Feyenoord zich onveranderd beschouwen als de partij die 'exclusief en onbeperkt' over de tv-rechten van de thuiswedstrijden kan beschikken. De Rotterdamse club voelt zich in de rug gedekt door minister Wijers van economische zaken. Haaks op diens opvatting dat de KNVB niet als een verkoopkantoor van rechten kan fungeren, staat overigens de juridische werkelijkheid dat één en ander in het Duitse en Engelse voetbal wel mogelijk is gemaakt.

Het demissionaire sectiebestuur telt enkele leden die in zijn voor een nieuw bestuurscollege. Waarschijnlijk gaat het hierbij om Gerard Bouwer, Henk Kesler en Theo van Duivenbode. Maandag maakte Kesler meteen al duidelijk dat het door de eredivisie bepleite bestuursmodel (drie leden afkomstig van eredivisieclubs, drie vanuit de eerste divisie en een niet-gebonden voorzitter) onacceptabel zou zijn. Alle achttien eredivisionisten maakten zich sterk voor die verdeling. Nochtans kwam het er maandag (nog) niet van. Van Raaij deed alles om het model er door te drukken, maar hij kreeg de eerste divisie niet mee. De demissionairen zouden in geval van de keuze voor een sectiebestuur naar de wens van de eredivisieclubs de tv-onderhandelingen niet hebben hervat. Kesler en Sporre waarschuwden Van Raaij voorts dat de CSR meer dan waarschijnlijk dwars zou gaan liggen. Dat Van Raaij en de zijnen hun zin niet kregen, toonde aan dat de top niet zo maar alles voor elkaar krijgt. Een afgevaardigde, lang na middernacht: “Toen Van Raaij tijdens de rondvraag zei dat die Superliga er per 1 juli moet komen, zag je anderen echt kijken met een gezicht van: waar is die man in hemelsnaam mee bezig?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden