Amateurclubs zien niets in plan KNVB voor topklasse

AMSTERDAM - Veranderingen in de top van het amateurvoetbal? De werkgroep Competitie Opzet stelde vast dat de clubs nauwelijks of geen belangstelling hebben. In bestuurlijke kringen van de KNVB overweegt men niettemin de instelling van een topklasse. Zowel bij de zaterdag- als bij de zondagamateurs.

De plannen tot herstructurering zijn niet nieuw. Hun ontstaan loopt eigenlijk parallel met de ideeën rond een herindeling van het betaalde voetbal en het aantal clubs dat daar deel van uit kan maken. Eind 1996 al werden verenigingen uit de hoofdklassen en eerste klassen van het amateurvoetbal uitgenodigd voor een hearing, waarbij twee thema's centraal stonden. De doorstroming vanuit het amateurvoetbal naar het betaalde voetbal en de afstemming van de amateurbepalingen op wat de clubs buiten de reglementen om als norm hanteren. Ook de belangenverenigingen in het amateurvoetbal, Landelijke Bond Amateurvoetbalverenigingen (LBA) en Belangenorganisatie van Zaterdagvoetbal Verenigingen (BZV), mochten zich over beide kwesties uitspreken (maart 1997). De zondagamateurs stelden een voor hen belangrijk bijkomend probleem aan de orde. Met toenemende afgunst keken zij al jaren naar de grote publieke belangstelling voor het voetbalgebeuren op zaterdag, waarbij het beperkte aantal toeschouwers rond de amateurvelden op zondagmiddag wel erg schril afsteekt. Dit alles resulteerde in augustus vorig jaar in de werkgroep Competitie Opzet, waarin KNVB, LBA, BZV en de zes afdelingen van de hoofdklassers vertegenwoordigd waren. De opdracht was te onderzoeken of de opzet van de competitie nog voldoet aan de wensen van de clubs. Ook werd gevraagd naar aanbevelingen die een soepele aansluiting op het betaalde voetbal garanderen.

De cijfers als resultaat van een enquête maakten eind vorig jaar onmiddellijk duidelijk dat het onderzoek niet kon uitmonden in een rapport, zoals de KNVB voor ogen moet hebben gestaan. Pas vandaag worden de clubs schriftelijk geïnformeerd. Van die clubs hebben de meeste in de enquête te kennen gegeven dat wat hen betreft de competities mogen blijven zoals ze zijn.

Aan het eind van het rapport doet de werkgroep een viertal aanbevelingen. Geen wijziging aanbrengen in de opbouw van de competitie. Geen stappen ondernemen om te komen tot een samengestelde competitie van zaterdag- en zondagamateurs. Geen verplichte doorstroming vanuit het amateurvoetbal naar het betaalde voetbal in het leven roepen. En tenslotte geen verruiming van de mogelijkheden om spelers uit het amateurvoetbal voor hun inspanningen te betalen.

De Zeister bestuurders zitten duidelijk met die aanbevelingen in de maag. Ze zijn onbruikbaar als ondersteuning van de plannen van het Bondsbestuur voor een goede promotie- en degradatieregeling tussen amateurs en profs. Op de vraag hoe het nu verder moet, wil men niet ingaan, maar alles wijst er op dat achter gesloten deuren druk gesleuteld wordt aan een constructie die tegemoet komt aan de wensen van het betaalde voetbal en die tegelijkertijd nog enigszins rekening houdt met wat er onder de amateurs leeft. De instelling van twee topklassen is in dat kader de meest voor de hand liggende oplossing.

En naar het zich laat aanzien ook een fel omstreden oplossing. Bert Venema (lid werkgroep en voorzitter Be Quick '28) laat daarover geen twijfel bestaan: “Ik heb niet zo'n goed gevoel over de democratie in Zeist. Zo'n signaal (van de werkgroep - red.) kunnen ze niet naast zich neerleggen. Het gaat om het behoud van de identiteit van het amateurvoetbal. De integratie zaterdag/zondag is voor ons best bespreekbaar, al lijkt die mij moeilijk haalbaar. Maar wij willen geen piramidale opbouw.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden