Amateurbestuur van KNVB niet blij met Haarlems initiatief

Van een onzer verslaggevers

De kleine en normaal gesproken relatief vredige afdeling Haarlem werd in de huidige competitie reeds vijftien maal getroffen door molestaties van scheidsrechters; het merendeel van de gevallen deed zich voor vanaf afgelopen november. Toen twee weken geleden het aantal scheidsrechters dat dreigde met fluiten te stoppen alarmerend groot werd, sloeg de scheidsrechterscommissie alarm. In een bijeenkomst van het afdelingsbestuur en de commissies van scheidsrechters, tucht en beroep werd maandag de conclusie getrokken dat de maat vol is. Dinsdagavond besloten de afdelings-regenten alle competities twee weken stil te leggen. Na spoedberaad met onder anderen afgevaardigden van het hoofdbestuur amateurvoetbal vam de KNVB werd gistermiddag besloten de jeugd en zaalvoetballers buiten de actie te houden en de staking voor senioren tot het komende weekeinde te beperken.

"Het feit dat de KNVB een opening heeft geschapen om volgende week al op landelijk niveau tot andere afspraken te komen, was voor ons voldoende om onze waarschuwing tot een weekeinde te beperken" , aldus H.P. Duinker, voorzitter van de afdeling Haarlem. "Wat ons betreft worden de maatregelen tegen molestaties verscherpt en het beleid vanuit Zeist (KNVB, red) duidelijker" . Duinker pleit vooral voor een scherpere sociale controle bij de verenigingen. "Bij veel clubs is men veel te tolerant geworden." Desondanks kan hij geen oorzaak aanwijzen voor de plotse toeneming van molestatie-gevallen binnen zijn gebied. "Problemen die de afdeling Amsterdam kent, liggen op een geheel ander vlak. Daar doen zich vaak moeilijkheden voor met clubs van allochtonen. Daar is bij ons geen sprake van."

Het KNVB-bestuur amateurvoetbal toonde zich niet erg gelukking met het Haarlemse initiatief. Bestuurslid Daan Schotting zei een dergelijke actie liever op landelijk niveau te hebben gezien omdat agressie op en om de voetbalvelden een nationaal probleem betreft. Maar hij beaamde desgevraagd dat een dergelijk verregaande actie tot op heden nimmer is overwogen. Aanpassing van het huidige 'lik-op-stuk-beleid' van de KNVB wordt door de lamlegging van de Haarlemse zaterdag- en zondagcompetitie mogelijk versneld. Schotting: "Aanvankelijk was dat pas over een half jaar aan de orde; mogelijk dat nu komende week al maatregelen zijn te verwachten.

Volgens Schotting is de agressie in het amateurvoetbal niet toegeno men sinds de KNVB twee jaar gele den strafmaatregelen op korte ter mijn invoerde. Maar ook de huidige stabiliteit ( "Elk weekeinde gebeurt er wel wat) baart zodanige zorgen, dat wordt gedacht aan verscher ping van de maatregelen. Nu al is het zo dat elftallen tijdelijk uit de competitie worden genomen als de juiste toedracht van ongeregeldhe den onduidelijk is. Mogelijk wordt de strafmaat aangescherpt en daar naast moeten volgens Schotting "de clubs er nog beter van worden overtuigd dat het de spuigaten uit loopt" . Dat het met bezinning op dat gebied slechts matig is gesteld, blijkt uit de vele verontrustende re acties over de voetbalstaking die de KNVB gisteren in Zeist kreeg. Ook binnen de afdeling Haarlem waren een groot aantal clubs verre van gelukkig met het initiatief dat als een alarmsignaal is bedoeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden