Reportage

Amalia na de regioquiz: Jammer dat ik mijn vader niet heb verslagen

Prins Maurits en prinses Amalia nemen deel aan een regioquiz tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort. Beeld ANP

Op een druilerig station Amersfoort arriveert, nog ver voor de jarige koning zijn opwachting zal maken in deze stad, Paula van Eck (52) uit Huizen. Haar paardenstaart met een mooie oranje band samengeknoopt, is ze er klaar voor. ‘Ok, het regent, maar ik zeg eerlijk: als het gesneeuwd had was ik ook gegaan. Ik wil de koning, Alexander, een handje geven.’

Van Eck mengt zich even later – ze eet nog even een meegebrachte krentenbol – tussen de kleine groepjes die met paraplu gewapend richting centrum lopen om een mooi plekje achter de dranghekken te veroveren. En straks de koning, zijn gezin en nog verdere familieleden persoonlijk te ontmoeten.

Verderop, rond elf uur, zit de sfeer er al goed in, drukte achter de hekken. Het publiek scandeert ‘koning, koning.’

Hier wacht op de Kleine Haag de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius, ambtsketen om zijn nek, op de bus met de Koninklijke familie. Hij is niet zenuwachtig voor het hoge bezoek. “Ik heb de kat nog gewoon voer gegeven vanochtend, hoor, en daarna koffie gezet voor mijn echtgenote en thee voor de kinderen. Maar het is natuurlijk wel een bijzondere dag waar we lang naartoe gewerkt hebben.” Hij wijst naar boven. De eerste streepjes blauwe lucht laten zich al zien, de regen verdwijnt zo, zegt hij vrolijk.

Dat de koning op Koningsdag Amersfoort aandoet, is goed voor zijn stad, denkt Bolsius. Amersfoort is de laatste jaren hard gegroeid naar 155.000 inwoners, terwijl in de hele regio zo’n 400.000 mensen wonen. Maar de stad zou bekender kunnen zijn, denkt hij. “Ik hoop dat zo’n dag ook helpt om meer toeristen te trekken. Dat mensen denken: ach, we hebben een vrije reizen dag met de NS, laten we eens naar Amersfoort gaan.”

Zelfvertrouwen

Vorig jaar bezocht de koning op zijn verjaardag Groningen en ruimde tijd in om ook met mensen die door de aardbevingen getroffen zijn, te spreken. Een serieus moment op een feestdag. Zo’n moment verwacht Bolsius dit jaar niet direct. De stad wil vooral laten zien dat het met veel nationaliteiten in vrede met elkaar leeft. Het bezoek van de koning, verwacht hij, zal de stad meer zelfvertrouwen opleveren.

De bus stopt, de familie stapt uit en een grote groep Amersfoortse basisscholieren zingt uit volle borst ‘jij bent mooi, mooi, mooi’. De dochters van de koning schudden al net zo ijverig handen van het publiek als hun ouders, ooms en tantes en werken graag mee aan selfies. “Ik heb Amalia de hand geschud”, zegt een enthousiaste Elsa Corolleur (48) achter een dranghek. Ze is voor het bezoek uit Hilversum gekomen. “Ik heb tegen Amalia nog speciaal gezegd: wat zie je er mooi uit. Ze lachte terug.” Amalia in een geblokte gekleurde jurk trekt af en toe een grote grijsblauwe jas aan, maar het blijft droog. Corolleur: “Jammer dat ze weer zo snel voorbijloopt.”

Koning Willem-Alexander neemt deel aan de regioquiz tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort. Beeld ANP

De rondtocht staat dit jaar in het teken van ‘Wij Amersfoort’. Ontmoetingen en verhalen staan centraal. Tientallen kadootjes - bossen tulpen, rozen, knutsels, tekeningen, schalen met zelfgebakken koekjes, nemen de bezoekers in ontvangst en verdwijnen snel in speciaal daartoe meerijdende bakfietsen helemaal achteraan de lopende stoet.

Onvoorwaardelijke liefde

Ook Hassan Elammouri, een Marokkaanse Amersfoorter, is enthousiast. Hij heeft de zojuist passerende koning uitgebreid gesproken, vertelt hij. “Ik heb hem gezegd in deze stad zijn wij met 132 nationaliteiten en wij verklaren onze onvoorwaardelijke liefde aan het Koninklijk Huis. Wij zijn één land en één samenleving met elkaar. Wij tonen de kracht en de schoonheid van diversiteit.” Tot zijn grote vreugde, zegt Elammouri, antwoordde de koning: “Dat is precies wat wij ook willen.”

“Het is één groot feest, één groot wij-gevoel. We hebben gezien dat Amersfoort een moderne stad is van de 21ste eeuw tegen een middeleeuwse achtergrond”, zegt koning Willem-Alexander tegen de NOS. Het is op grote schermen in de stad te volgen.

Koningin Máxima roemt de humor die haar deze dag opviel, zoals bij de regioquiz. Daar moeten de Oranjes vragen beantwoorden als hoeveel pannekoeken er jaarlijks gebakken worden in de vijf pannekoekenhuizen van het dorp Lage Vuursche (antwoord: 395.000) of hoeveel baby’s parasolmieren in Dierenpark Amersfoort het afgelopen jaar kregen (8000). Prinses Amalia vindt het ‘superleuk om mee te mogen doen. We maken er samen een feest van’. Maar: “Ik heb helaas niet mijn vader kunnen verslaan bij de quiz.”

Aan het einde van de meer dan twee uur durende wandeling volgt, zoals elk jaar, het Wilhelmus. En het dankwoord van de koning.  “Wie het spreekwoord heeft bedacht van de ezel en de steen is nog nooit in de Keistad geweest. Want tegen deze steen wil je je wel heel vaak stoten!”

Lees ook:

Amersfoort regelt een Koningsfeestje voor autisten: ‘Fantastisch, we hebben een soort loge’

Idzo Toorman blijft altijd bijna de hele dag binnen op Koningsdag, als de vrijmarkt met vaak bijgaand ‘kabaal’ in volle gang is. Dit jaar niet: de gemeente Amersfoort regelde een prikkelarme ruimte voor mensen met autisme, zoals hij.‘Dit is fantastisch.’

‘Het ziet er niet uit, zo’n ballon in je smoel.’ Toch is Amsterdam wel in voor een lachgasroes op Koningsdag

“Op Koningsnacht zijn er zeker 700 of 800 ballonnetjes doorheen gegaan. Sommigen kwamen steeds terug, zelfs ouderen. Ik hoorde overal gesis”, zegt Nedly Nouri, die voor de gelegenheid een ballonnenbar heeft opgetuigd.

Andere verhalen over de nationale feestdag leest u in ons Koningsdagdossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden