Amadito is begraven, maar is hij ook dood?

MEXICO-STAD - Gestikt? Vermoord? Overleden tijdens een negen uur durende operatie die zijn gehele uiterlijk radicaal moest veranderen? In elk geval is hij begraven. Of leeft ie toch nog? Tien dagen na de dood van 's wereld rijkste drugsbaas, leeft Mexico met een nieuw geheim dat wellicht nooit onthuld zal worden. Het zoveelste mysterie na talloze onopgeloste moorden op hoge politici.

Amado Carrillo Fuentes, leider van het drugskartel van Juárez, stierf op de ochtend van 4 juli in een ziekenhuis in Mexico-Stad. De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA bracht het nieuws binnen 48 uur, maar de Mexicaanse autoriteiten betrachtten opperste zorgvuldigheid en bevestigden pas een week later dat de meest gezochte misdadiger van Mexico en de Verenigde Staten het leven had gelaten. Bloedproeven, DNA-testen, vingerafdrukken, controle van littekens en nog een serie andere testen leverden het ultieme bewijs dat politieman Antonio Flores Montes, onder wiens naam Carrillo was geopereerd, echt 'el capo' (de baas) was.

Maar gistermorgen, anderhalve dag na de begrafenis, meldde de kwaliteitstkrant El Financiero op gezag van Mexicaanse medische specialisten, dat de identificatie volstrekt onvoldoende is geweest.. Alle proeven bewijzen slechts dat een lid van het machtigste Mexicaanse drugskartel is overleden, maar dat de dode “ net zo goed een neef van Carrillo kan zijn.'

Volgens Mexicaanse en Amerikaanse bronnen was Carrillo één van de rijkste mensen op aarde. Zijn vermogen wordt geschat op tussen de 10 en 25 miljard dollar. Met vliegtuigen van het type Boeing 727, DC-6 en DC-9 vervoerde hij vanaf het eind van de jaren tachtig wekelijks op grote schaal cocaïne, heroïne en andere drugs van Colombia naar Noord-Mexico, van waaruit het met vrachtauto's richting VS ging. Het gebruik van de 'narcojets' leverde Carrillo de bijnaam 'heer van de hemel' op.

Iedereen die hem in de weg stond werd omgekocht, bedreigd of vermoord. Het duurde dan ook niet lang of de drugsbaas mocht zich verheugen in de bescherming van douane-beambten, politie- en legerfunctionarissen, rechters en ook politici. Jarenlang werd hij ongemoeid gelaten. Begin dit jaar, onder grote Amerikaanse druk, besloot president Ernesto Zedillo, dat het welletjes was geweest. De jacht werd ingezet en Mexico kwam tot de onthutsende ontdekking dat ook de belangrijkste nationale drugsbestrijder, generaal Gutiérrez Rebollo, op Carillo's loonlijst prijkte.

In januari, tijdens een groot feest ter ere van het huwelijk van zijn zus, kon Amadito, zoals hij door sommige oudjes van zijn woonplaats Guamuchilito in de noordelijke deelstaat Sinaloa liefkozend wordt genoemd, nog ontsnappen. Tientallen omgekochte plaatselijke politieagenten konden honderden militairen en federale agenten net zo lang aan het lijntje houden dat 'el patron' er met een gereed staande helikopter tussenuit kon knijpen. In maart was hij opnieuw politie, leger en justitie te snel af. Maar Carrillo voelde zich opgejaagd. Om voor altijd uit de handen van justitie te blijven, moest plastische chirurgie utkomst brengen.

Een eerste poging, enkele weken geleden, mislukte. De politie was een uur eerder in het ziekenhuis waar de operaties zouden plaatsvinden dan de drugsbaas zelf, die, inmiddels ingelicht over de komst van het gezag, natuurlijk de benen nam. Op 3 juli was het dan zover. 'El capo' huurde een verdieping van een particulier ziekenhuis in de sjieke wijk Polanco. Hij betaalde 30 000 dollar contant, nam twee zwaar bewapende lijfwachten mee en drie eigen medici, die andere specialisten inhuurden.

Er zaten veel risico's aan de operatie en het was veiliger geweest als het karwei in fasen was afgerond. Maar Carrillo wilde één lange operatie. Na negen uur hadden de medici hun werk afgerond en de patiënt maakte een gezonde indruk. Hij had veranderingen in onderlijf en buik, een andere kleur ogen, nieuwe oogleden, andere oren, een nieuwe haardos. De volgende dag vond men hem dood.

Niemand weet wat er in die nacht - en sindsdien - is gebeurd. Justitie sluit moord niet uit, maar gelooft niet dat de drugsbaron door een van zijn lijfwachten met een kussen is gesmoord. Dat was aanvankelijk een van de meest gehoorde hypotheses. De medici kunnen zelfs worden vervolgd wegens nalatigheid als blijkt dat medische fouten hebben geleid tot Carrillo's dood. Maar waar zijn ze? Spoorloos verdwenen, evenals de lijfwachten. Hun leven lijkt geen cent meer waard te zijn.

Zou zijn eigen familie hem soms hebben omgebracht? Het is niet onmogelijk. Volgens El Financiero zijn vijf verschillende groepen binnen het Juárez-kartel verwikkeld in een machtsstrijd om de opvolging en het riante vermogen van Amadito (dat ook justitie wil confisqueren). Onder hen zijn zeven broers en zijn vrouw Sonia, die weer intensieve contacten onderhoudt met de drugsmafia in Guadalajara. En ook Mexico's meest gewelddadige drugskartel van de broers Arellano Félix uit het noordelijke Tijuana is uit op de miljardenerfenis van Amado. De DEA verwacht de komende tijd veel afrekeningen.

“Laat iedereen die wil oordelen over Carrillo, eerst naar zichzelf kijken', zei priester Benjamin Olivas vrijdagavond op de begrafenis van de drugsbaron. Thomas Constantine, hoofd van de DEA, sprak andere taal: “Hij is aan de wereldse rechter ontsnapt, maar ik weet zeker dat voor iemand die zoveel menselijke levens heeft vernietigd een speciaal plaatsje in de hel is gereserveerd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden