Alzheimerdag, motivatie genoeg

JOHAN TEN HOVE

Al enkele jaren doe ik mee aan onderzoek naar de ziekte Alzheimer bij het Alzheimercentrum van de Vrije Universiteit. Voordat u nu gaat zeggen dat u altijd al dacht dat er iets mis was met die stukjes, meld ik even dat ik in dat onderzoek behoor tot de 'gezonde controlegroep'. En bij mijn weten is dat nog steeds zo. Hoe dan ook, de afgelopen jaren ben ik in en uit ingewikkelde machines gekropen die scans van mij maakten, heb ik verschillende oefeningen gedaan, gesprekken gevoerd en zijn er allerlei tests afgenomen. Veel snap ik er niet van, maar wat ik ervan begrijp, is genoeg om het bijster interessant te vinden.

Woensdag was het Wereld Alzheimerdag en hielden ze op de VU een soort symposium. En omdat ik weleens wilde horen of het al een beetje opschiet met al dat onderzoek, ben ik erheen gegaan. Zelden zoveel jonge, aardige en opgewekte professoren, doctoren, promovendi en onderzoekers bij elkaar gezien. De ook aanwezige mantelzorgers waren al een stuk minder vrolijk. Het onderzoeksteam telt zo'n veertig mensen, drie van de vier zijn vrouw en allen stralen een enorme motivatie uit. Blijkbaar helpt het als je als groep bezig bent met iets waar de hele wereld op zit te wachten: uitzoeken wat alzheimer is en er medicijnen tegen vinden.

Zo ver is het nog niet. Aan het eind van de sessie kregen vier neurologen de vraag voorgelegd wanneer 'het medicijn' er zou zijn. Waarop één van hen zich liet ontvallen dat je dan wel eerst moet weten wat alzheimer ís en dat we dat nog steeds niet weten. Gefronste wenkbrauwen bij de andere drie, maar toch. Doorgaan, zou ik zeggen. Ik doe wel mee, hopelijk nog lang bij de 'gezonde controlegroep'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden