'Alwetende fluisteraar' is Erdogans kwelgeest

Anonieme twitteraar onthult gevoelige informatie over AKP

ERDAL BALCI

President Tayyip Erdogan heeft het nog nooit zo zwaar gehad als bij de algemene verkiezingen van gisteren. Dit keer ervoer de islamist namelijk niet enkel de weerstand van de bekende oppositie, maar ook die van een 'onzichtbare fluisteraar'. Fuat Avni, een geheime twitteraar die de meest pikante details vanuit het paleis van Erdogan de wereld instuurt, heeft het imago van de president een flinke dreun bezorgd.

Voor veel Turken begon de dag de afgelopen maanden met het checken van het Twitteraccount van Fuat Avni. Is de president weer eens in woede uitgebarsten tegen een minister? Heeft hij de slaap weer eens niet kunnen vatten de afgelopen nacht? Waar en met wie heeft hij overlegd om bij de verkiezingen systematisch stemmen te stelen? Waar gaat de Turkse politie in opdracht van hem mensen arresteren? Het fenomeen Fuat Avni meldde het aan zijn volgers. En dat het meer was dan broodje-aapverhalen bleek telkens wanneer de door Fuat Avni gemelde politieoperaties stuk voor stuk uitgevoerd werden.

Toen de 'alwetende fluisteraar' liet weten dat de door de regeringsgezinde pers gemelde plannen voor een aanslag op de dochter van Erdogan door de president zelf waren verzonnen om voor zichzelf en voor zijn AKP sympathie op te wekken bij het grote publiek, kon Erdogan zich niet meer inhouden. "Fuat Avni, als jij een echte vent was geweest, was je met je eigen naam naar buiten getreden", zei de president woedend op een persconferentie. Het antwoord van Fuat Avni liet niet lang op zich wachten: "Als jij een vent was geweest, had je geen munt willen slaan uit zogenaamde aanslagplannen op je dochter".

Het feit dat er een geheimzinnig figuur voortdurend van binnenuit gevoelige informatie verstrekt over het reilen en zeilen van de regering heeft de AKP flink doen wankelen. Hierdoor is niet alleen de oppositie gesterkt in het geloof dat Erdogan een man is van manipulaties en fraude, maar ook bij de eigen AKP-achterban is er grote frustratie ontstaan omdat men er maar niet in slaagt om Fuat Avni in de kraag te vatten.

Wie is dan deze Fuat Avni? Is hij werkelijk een van de adviseurs van de president, zoals de twitteraar zelf beweert? Volgens regeringskringen is hij in ieder geval een mannetje van Fethullah Gülen, een prediker die in de Verenigde Staten leeft en veel aanhangers heeft binnen de Turkse overheid. Een andere theorie is dat het paleis van Erdogan door buitenlandse geheime diensten wordt afgeluisterd en dat de verkregen informatie aan Fuat Avni wordt doorgegeven.

De twitteraar reageert telkens lacherig over de samenzweringstheorieën. Hij pent dan neer: "Erdogan, ik weet dat jij heel graag wilt weten wie ik ben. Als de tijd is gekomen dat jij in de gevangenis bent beland, kom ik je wel opzoeken. Dan zal ik misschien in je oor fluisteren dat ik het was."

undefined

@fuatavni_f

Op Twitter opereert Fuat Avni onder het account @fuatavni_f. Vlak voor de verkiezingen bereikte hij het aantal van 1,1 miljoen volgers. Hieronder enkele van zijn tweets:

Degenen die de verkiezingsfraudes gaan voorbereiden zijn: Mahir Unal, Suleyman Soylu en Besir Atalay. Ze zitten nu bij Anar (een aan de regering gelieerd onderzoeksbureau, red.) plannen te smeden om zo veel mogelijk stemmen te stelen.

Erdogan zit actief in de wapenhandel. De handelsroute, die via Turkije loopt en bij IS eindigt, heeft hem miljarden dollars opgeleverd.

Bij het minste geluid vanuit de gang gaat hij uit angst in een andere kamer slapen.

Het gevecht tussen de militairen en de PKK was door hem gepland. Zo wilde hij de opkomst van de Koerdische partij HDP stuiten. Ze vinden het nu erg jammer dat er geen soldaten zijn omgekomen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden