Alweer Trabzom? Wat gebeurt er toch in noordelijk Trabzom?

door Erdal Balci in Istanbul

Tientallen mensen staan voor het gebouw van de Armeense krant Agos hun leed te delen. Door de drukte ontstaat er een file op de weg. Een buschauffeur rijdt kwaad door.

De rouwende mensen springen weg en stompen op de ramen van de bus. Het is zaterdag, even later komt het bericht dat de dader is gepakt. Het is de 17-jarige Ogun Namast uit Trabzon. De eerste reactie van iedereen is: „Alweer Trabzon? Wat gebeurt er toch in Trabzon?”

De moordenaar van Dink was in de bus, op weg naar zijn huis in Trabzon, toen hij in Samsun in de kraag werd gevat door Turkse militairen. Zijn profiel lijkt veel op die van de moordenaar van de priester Andrea Santaro die vorig jaar in Trabzon werd doodgeschoten. Ook die dader was een minderjarige schoolverlater uit een arm gezin.

Het was eveneens in Trabzon dat vorig jaar een groep demonstrerende linkse studenten bijna gelyncht werd door een grote menigte. Ook ontplofte in deze stad twee jaar geleden een bom in een McDonald’s waarbij zes mensen zwaar gewond raakten. De dader verklaarde bij zijn verhoor dat hij die bom liet ontploffen omdat daar tijdens de vastenmaand mensen zaten te eten.

Is Trabzon een kweekvijver geworden van fundamentalistische jongens die erop los moorden?

Adem Solak, therapeut van de gevangenis in Trabzon, die de moordenaar van de priester onder behandeling heeft gehad, zegt: „We hebben de autoriteiten gewaarschuwd voor nieuwe aanslagen. Er is hier namelijk geen enkele controle op probleemjongeren. De jeugdcriminaliteitscijfers zijn veel hoger dan het gemiddelde. Noch ouders noch overheid houdt zich bezig met de schoolverlaters die ontsporen. Ze vallen erg snel in handen van extreme groeperingen die hen hersenspoelen. Er zou een goed onderzoek moeten komen naar deze jongeren. Maar ik weet uit ervaring dat dat weer niet zal gebeuren.”

Het noordelijke kustgebied van Turkije staat er bekend om dat bijna alle mannen pistolen dragen en goede schutters zijn. Om deze reden werden de soldaten die tegen de PKK moesten vechten in het zuidoosten voornamelijk uit dit gebied geselecteerd. De meeste Turkse slachtoffers in deze oorlog waren dan ook militairen die uit het noorden kwamen. Eén theorie is dat de radicalisering van de jeugd uit deze streek deels te maken heeft met de oorlog in het Koerdische gebied.

Devrim Hacisalihoglu, journalist in Ankara die in Trabzon geboren en getogen is, brengt nog een andere reden naar voren: „De radicalisering in Trabzon heeft te maken met de politiek van de generaals die in 1980 een staatsgreep hebben gepleegd. De coupplegers hebben toen het hele land blootgelegd aan een ultra-nationalistische ideologie. Die politiek heeft in Trabzon het meest wortel geschoten. Het heeft de conservatieve inwoners in facisten veranderd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden