Alweer eindigt bestand Israël-Gaza in gevechten

Rook stijgt op na een Israëlische aanval in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Beeld afp
Rook stijgt op na een Israëlische aanval in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.Beeld afp

Israël heeft het wapenbestand in de Gazastrook al na een krappe twee uur opgezegd. Dat meldden de Israëlische krant Haaretz en de nieuwszender al-Arabiya. De melding komt na Israëlische beschietingen in het zuiden van de Gazastrook. Daarbij zijn zeker 27 doden en honderden gewonden gevallen, volgens de Palestijnse autoriteiten.

Het bestand tussen Israël en Hamas ging vanmorgen om 7 uur in. Het moest 72 uur stand houden om humanitaire hulp mogelijk te maken. Ook kreeg de bevolking van het conflictgebied zo de kans om doden te begraven, gewonden te verzorgen en geslonken voedselvoorraden aan te vullen. De Verenigde Naties en de Verenigde Staten hadden grote druk uitgeoefend op de partijen om de wapens tijdelijk neer te leggen.

Israëlische media meldden dat de beschietingen een reactie zijn op schendingen van het bestand door Hamas. Er zou zich ook 'een ernstig incident hebben voorgedaan bij de grenspost Kerem Sjalom'. Kerem Sjalom is een opening in de afrasteringen rond de Gazastrook, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de stad Gaza. In het zuiden van Israël ging vandaag het luchtalarm weer af, wat duidde op nieuwe raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. Een woordvoerder van het Israëlische leger zei dat er een hevig vuurgevecht bij Rafah had plaatsgevonden, maar gaf verder geen details. Palestijnen geven juist Israël de schuld voor het mislukken van het bestand.

Kerry vermoedde het al
Het spoedige einde van het bestand herinnert aan de voorspellende woorden van John Kerry, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken. Kerry waarschuwde gisteren al dat het aangekondigde bestand 'geen garanties' gaf voor een beëindiging van de vier weken durende oorlog. In de uren die aan het ingaan van het bestand voorafgingen, was er namelijk al zwaar gevochten. Volgens de Israëliërs werden er vanuit Gaza raketten en mortiergranaten afgeschoten. Bij de ongeregeldheden lieten zeventien Palestijnen en vijf Israëlische militairen het leven.

Eerdere pogingen tot een staakt-het-vuren werden al na een paar uur beëindigd. En ook vandaag worden gevechten en vergeldingsacties na het flitsbestand voortgezet. Zo berichtte een woordvoerder vanmiddag dat Palestijnse strijders een Israëlische militair hebben ontvoerd. De militair nam deel aan een missie om tunnels te verwoesten die Hamasstrijders hadden gegraven om Israël te bereiken. De actie leidde tot gevechten met strijders en de militair verdween kort daarna spoorloos.

Zou het toch nog lukken?
De Nederlandse VN-functionaris Robert Serry heeft Palestijnse strijders opgeroepen zich toch aan het bestand te houden. Serry sprak van een Palestijnse 'schending van het bestand waarbij twee Israëlische militairen en een aantal Palestijnen werden gedood'. Dat was voor de Israëli's het zuiden van de strook met onder meer tanks beschoten.

Of het bestand hervat zal worden, is de vraag. Het Israëlische leger kondigde gisterochtend aan dat het 16.000 extra reservisten gaat oproepen om het grondoffensief uit te breiden. Op dit moment zijn er 86.000 reservisten actief. Sinds de vijandelijkheden op 8 juli uitbraken zijn meer dan 1475 Palestijnen gedood. Israël verloor 61 militairen en drie burgers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden