Alweer een weeralarm

Jan Visser

De alarmbellen rinkelen weer. Net als vorige week donderdag is er vandaag een Weeralarm van kracht. Het alarm is door het KNMI uitgegeven omdat een stormdepressie van 965 hPa boven de Noordzee zeer zware windstoten tot 110-120 km/uur kan veroorzaken. De reguliere zuidwester groeit vanmiddag aan de kust uit tot stormkracht 9, in het Waddengebied is er vanavond kans op een zware westerstorm.

Een Weeralarm wordt uitgegeven wanneer er sprake is van gevaarlijke weersomstandigheden. Het fenomeen is iets van de laatste jaren. Ik kan mij nog uit mijn geboorteplaats Marken herinneren dat er tijdens een zware storm werd gezegd ’zet maar een helm op of doe een wasmand over je hoofd’, want voor een storm bleef je heus niet binnen. Nu gaan we (ook op andere terreinen in onze kwetsbare samenleving) aan de leiband van waarschuwingen door het leven.

Naast de wind gaat het vandaag om grote hoeveelheden regen, tot plaatselijk zo’n 30 mm. Omdat er deze maand al veel regen is gevallen (Westerbork 110 mm), kan er plaatselijk wateroverlast ontstaan. In het Friese Lemmer wordt zelfs het Ir. D. F. Woudagemaal ’op stoom’ gebracht. Voor zover bekend is dit nog het enige werkende stoomgemaal in ons land. De temperatuur komt vandaag uit op circa 12º.

Morgen nemen de regenkansen in het grootste deel van het land af, later op de dag in het zuiden weer toenemend onder invloed van de golvende frontale zone. De temperatuur loopt op naar 10-13º en de westenwind is in het Waddengebied eerst nog stormachtig. Later krimpt de wind iets en neemt tijdelijk af.

Zaterdag steekt een volgende depressie de Noordzee over. De zuidwestenwind wordt aan zee hard tot stormachtig maar als later op de dag het koufront passeert, neemt de wind af. Verder eerst regen en tijdens de ochtend temperaturen tot 13º. Zondag blijft het winderig met kans op buien. De temperatuur komt vrijwel nergens meer boven 10º uit. Met dank aan een hogedrukblokkade tussen IJsland en Schotland komt er volgende week een einde aan de stroom depressies. Verder koelt het eindelijk af: dinsdag/woensdag is er kans op lichte vorst in de nacht en ochtend.

Opmerkelijk koud blijft het op IJsland. Grimsstadir meldde gisternacht –23,2º, Reykjavik kreeg te maken met de zwaarste sneeuwval in meer dan 10 jaar. Bij ons gistermiddag veel regen (Schiphol 20, Westerbork 18 mm) en tijdens de passage van een koufront kwam het ook tot hagel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden