Alweer de weg kwijt? Geen nood: navigeren kun je leren

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Er zijn mensen die na één keer de weg weten en er zijn mensen die na tien keer dezelfde route nog steeds geen idee hebben waar ze zijn. Uit onderzoek blijkt nu dat talent voor navigeren te maken heeft met anatomische verschillen in het brein.

Loopt u tijdens het shoppen steevast terug in de richting waar u vandaan kwam? Dan bent u waarschijnlijk een slechte navigeerder en maakt u daarbij vooral gebruik van een gebiedje in de hersens dat bekend staat als het striatum. Bent u iemand die nooit verdwaalt en precies weet waar uw de auto heeft achtergelaten in de parkeergarage? Dan bent u waarschijnlijk een goede navigeerder en maakt u daarbij vooral gebruik van het hersengebied dat bekend staat als de hippocampus.

Onderzoeker Joost Wegman van de Radboud Universiteit promoveert 27 november op het onderzoek dat hij deed naar de verschillen tussen goede en slechte navigeerders. Hij ontdekte dat er verschil zit in de anatomie van het brein. De goede navigeerders zijn meer gericht op 'waar ben ik ten opzichte van de dingen om me heen' en hebben daardoor een beter ontwikkelde 'mentale kaart'. De slechte navigeerders volgen een route vaker doormiddel van een vaste procedure: bij de rotonde links en dan twee keer rechts.

Mentale kaart
De 'mentale kaart' bevindt zich in een hersengebied dat de hippocampus wordt genoemd. Bij de goede navigeerders was dat hersengebied beter ontwikkeld, bij de slechte navigeerders was juist hersengebied dat bekend staat als het striatum beter ontwikkeld. Dat sluit volgens Wegman juist aan bij het uit het hoofd leren van een route aan de hand van vaste reacties.

Bij het onderzoek werd aan de proefpersonen gevraagd of ze goed of slecht konden navigeren. Mannen schatten zichzelf vaker in als goed navigeerders, maar bij de testgroep waren er geen echte verschillen tussen mannen en vrouwen. "Mannen vinden zichzelf vooral betere navigeerders, maar wij hebben niet onderzocht of ze dat ook echt zijn" zegt Wegman.

Wegman ontdekte ook dat er genetische verschillen zijn in hoe de hippocampus informatie opslaat, maar dat leidde niet tot verschillen in navigatiekunsten. "Maar het helpt ons wel beter te begrijpen hoe de hersens werken".

Het goede nieuws is volgens Wegman dat de hippocampus getraind kan worden. In Londen is er een onderzoek geweest naar taxichaffeurs. Om het beroep te mogen uitoefenen moesten ze ongeveer 25.000 straten uit het hoofd leren. Het bleek dat de mentale kaart bij taxichauffers die langer in het vak zaten beter ontwikkeld was dan bij startende chauffeurs. Ook buschauffeurs werden onderzocht. Die rijden wel veel door de stad, maar altijd dezelfde route. Het effect dat wel bij de ervaren taxichauffers te zien was, bleef uit bij de buschauffeurs.

Hoe het toenemende gebruik van navigatiesystemen zoals TomTom onze navigatievermogens beïnvloed weet Wegman nog niet, maar dat wil hij graag onderzoeken.

Filmpje over de taxichauffeurs in Londen:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden