Alweer biefstuk van Jensen

Niemand kan het alleenrecht opeisen voor de naam Jensen. Zo besloot de Deense rechtbank een paar jaar geleden. Het is namelijk de meest voorkomende achternaam in Denemarken. Meer dan een kwart miljoen Denen heten Jensen.

Een paar dagen geleden besloot het Deense Hooggerechtshof dat Palle Jensen wél de bekende achternaam mag claimen. Hij is eigenaar van de restaurantketen Jensens Bøfhus (Biefstukhuis) en mag voortaan Jensen dragen als merknaam.

Dat betekent dat een andere Jensen tegen wie hij een zaak had aangespannen, Jacob Jensen in Noord-Jutland, iets anders moet bedenken voor zijn Jensen's Fiskerestaurant (Visrestaurant).

Het arrest veroorzaakte een golf van verontwaardiging in het hele land. Jacob Jensen heeft één visrestaurant in Noord-Jutland. Palle Jensen is daarentegen eigenaar van een keten met biefstukrestaurants in heel Scandinavië en Duitsland. Een strijd tussen David en Goliath dus. Jacob Jensen moest zijn achternaam van de muur afschroeven. Hij reageerde geschokt: "Was ik maar geboren met een andere achternaam," verzuchtte hij.

Met die opmerking raakte hij een gevoelige snaar in een land met 5,5 miljoen inwoners, van wie er maar liefst 741.077 Jensen, Nielsen of Hansen heten. Want hoe kun je je vandaag de dag onderscheiden van de massa als je Pedersen, Andersen of Christensen heet, net als een half miljoen anderen?

Een nieuwe namenwet maakt het gelukkig mogelijk om van naam te veranderen. En dat is razend populair. Inmiddels hebben ruim honderdduizend mensen - onder wie 33.000 Jensens - hun achternaam veranderd in meer exotische benamingen als Lerborg en Lerdam.

Zomaar een andere achternaam kiezen, mag ook weer niet. Eerst moet je opzoeken of de gewenste naam wel is toegestaan. Als er minder dan tweeduizend mensen zijn met een bepaalde achternaam, is die naam beschermd. Dit soort gegevens kunnen de Denen gewoon opzoeken op de site van het Deense Bureau voor de Statistiek. Hier kun je ook zien hoeveel mensen er rondlopen met jouw naam, omdat dit is gekoppeld aan het persoonsregister. Dit soort bestandkoppelingen, waarvan Nederlanders gruwen, zijn voor de Denen onproblematisch.

In vergelijking met Nederlanders mogen Deense ouders pas sinds kort een meer aparte voornaam kiezen voor hun pasgeboren kind - als die tenminste op de lijst van goedgekeurde voornamen staat. Dus in plaats van Peter, Jens en Lars kun je kiezen voor Jazz, Faktor en Cobra.

Al honderdduizend mensen hebben op Facebook geschreven dat ze Jensens Bøfhus voortaan zullen boycotten. Veel Denen reageren met onbegrip omdat het Deense Hooggerechtshof in haar arrest refereert aan een opiniepeiling van Gallup van begin dit jaar, waarbij gevraagd werd in hoeverre men de naam Jensen's verbindt met het biefstukrestaurant. Dat deed 96 procent van de ondervraagden. Pikant detail is dat het onderzoek destijds is uitgevoerd in opdracht van Jensen zelf, die het imago van zijn restaurant wilde versterken.

Bovendien is gebleken dat hij twee jaar geleden ruzie had met een Noorse Jensen toen hij een restaurant wilde openen in Oslo. Daar bestond al een Jensens Biffhus, die een zaak tegen de Deen aanspande. De Deense Jensen verloor en kocht uiteindelijk de Noorse restaurantnaam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden