'Alves heeft contract bij Heerenveen én AZ'

(Novum) - De arbitragecommissie van de KNVB doet pas volgende week een definitieve uitspraak in de door AZ aangespannen zaak over Afonso Alves. De commissie liet wel weten dat het er alle schijn van heeft dat de Braziliaanse spits zowel bij AZ als bij sc Heerenveen een rechtsgeldig contract heeft. De Alkmaarse club heeft de zaak aangespannen om Heerenveen te dwingen een handtekening te zetten onder het overschrijvingsformulier van de KNVB.

In Zeist werd duidelijk dat Alves op 23 december wel degelijk een contract heeft getekend bij AZ. Op dat papiertje ontbreekt echter de handtekening van de advocaat van de Braziliaanse spits, waardoor het contract volgens sc Heerenveen niet rechtsgeldig is. De commissie lijkt hier echter anders over te denken, maar liet doorschemeren dat de arbeidsovereenkomst bij Heerenveen nog altijd niet is ontbonden.

AZ-advocaat Eric Vilé toonde bovendien een overeenstemming, getekend op 30 december, tussen AZ en Heerenveen over de transfersom van achttien miljoen euro. Bovendien zou Heerenveen nog één miljoen euro daarbovenop krijgen als AZ zich met Alves in de gelederen plaatst voor de Champions League. Ook de vijf procent waar Alves recht op heeft was geregeld. Dat bedrag kwam neer op 675.000 euro. Alves zou volgens AZ zijn 250.000 euro laten vallen, Heerenveen zou 325.000 euro aan Alves betalen en AZ zou de laatste 100.000 euro voor zijn rekening nemen. Heerenveen bestrijdt dat deze constructie door alle partijen is goedgekeurd.

Algemeen directeur van Heerenveen Yme Kuiper was dan ook nog niet tevreden over de uitspraak van de commissie. "Het is een ingewikkelde procedure. We willen graag op de kortst mogelijke termijn duidelijkheid wat de situatie voor ons is." Woordvoerder van AZ Klaas Wilting was positief over de voorlopige uitspraak. "De commissie heeft duidelijk gemaakt dat het alle schijn heeft dat Alves een contract bij AZ heeft. Maar hij heeft er ook nog één bij Heerenveen. Laten we hopen dat de commissie volgende week zegt dat het contract rechtsgeldig is en Alves naar AZ komt."

Behalve AZ is ook het Engelse Middlesbrough dusdanig ver met de onderhandelingen met Alves dat daar het volgende obstakel ligt. Pim de Vos, advocaat in Nederland van Alves en vervanger van zijn Braziliaanse advocaat Ribeiro, zegt dat Alves op een leeftijd is gekomen dat hij in een kwalitatief sterkere competitie wil spelen. "Ik heb Alves vandaag nog vier uur gesproken. Hij is een aardige, betrouwbare man, maar heeft alleen de lagere school afgemaakt en spreekt geen woord Engels. Hij heeft geen verstand van contracten. Daar heeft hij andere mensen voor. Alves zei me niet op geld uit te zijn. Hij zit in een fase in zijn leven dat hij nog één echt contract kan tekenen. Het zou het beste voor Alves zijn dat hij zo snel mogelijk zijn kicksen weer aan kan trekken en doelpunten gaat maken."

Volgens De Vos beweert het kamp Alves, met de advocaat Ribeiro voorop, dat het contract dat Alves op 23 december getekend werd een conceptcontract is. Alves kreeg bovendien alle exemplaren mee naar Brazilië. Daarom blijft het kamp Alves bij de mening dat het contract bij AZ niet rechtsgeldig is. Heerenveen heeft dan ook de gelegenheid om met andere geïnteresseerde clubs te praten.

De Vos en Vilé kwamen tijdens de schorsing van de drie uur durende zitting tot overeenstemming om op korte termijn een gesprek tussen AZ en Ribeiro te regelen. Dan hebben de Alkmaarders de kans Alves over te halen toch bij AZ te tekenen en niet naar Middlesbrough te verkassen. Bovendien moet Alves zijn contract bij Heerenveen nog ontbinden. De zaak wordt volgende week vervolgd met de uitspraak van de arbitragecommissie van de KNVB.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden