Aluminiumsmelter Aldel vraagt faillissement aan

Minister Henk Kamp van Economische Zaken voorafgaand aan de ontvangst van een petitie van werknemers van Aldel. Beeld ANP
Minister Henk Kamp van Economische Zaken voorafgaand aan de ontvangst van een petitie van werknemers van Aldel.Beeld ANP

Aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl heeft vandaag faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Groningen. Dat heeft het bedrijf in een verklaring laten weten. Aldel verwacht dat de rechter het faillissement later op de dag zal uitspreken.

Het personeel is inmiddels ingelicht. Bij Aldel werken nu nog ongeveer 300 mensen.

Aldel verkeerde al geruime tijd in de gevarenzone. In oktober kreeg het bedrijf nog een overbruggingskrediet van circa 8 miljoen euro van het Rijk en van de provincie Groningen. Aldel zit in de problemen doordat het bedrijf aanzienlijk meer geld kwijt is aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland.

Vakbondsbestuurder Albert Kuiper van FNV Bondgenoten vindt het 'onverteerbaar' dat het doek nu alsnog voor Aldel lijkt te vallen. Hij schat dat er bij een sluiting in totaal wel 800 arbeidsplaatsen in de regio verdwijnen.

'Financieel gesteggel'
'Er was net een plan uitgewerkt, waarbij Aldel via een lijn aangesloten zou worden op het Duitse elektriciteitsnet', benadrukt Kuiper. Dat dit plan nu alsnog niet haalbaar is komt volgens de vakbondsman door 'financieel gesteggel over wie de rekening betaalt.' 'De aandeelhouder van Aldel en de overheid willen beide de lijn wel betalen, maar die is op zijn vroegst pas in 2016 gereed.

Geen van beide partijen wil opdraaien voor verliezen die het bedrijf in de tussenliggende periode nog maakt.'

Kuiper raamt het geld dat Aldel hierdoor tekortkomt op een totaal bedrag van zo'n 20 miljoen euro. Volgens hem is de overheid bij een faillissement van Aldel veel meer geld kwijt, onder meer aan werkloosheidsuitkeringen en het afbreken van het fabrieksterrein aan de Eemsmond. Het ministerie van Economische Zaken komt later op de dag met een reactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden