Altijd op weg naar nog beter

Na een tumor in zijn ruggenmerg is komiek Jochem Myjer helemaal terug waar hij thuishoort: op het podium. Zijn nieuwe show 'Even geduld Aub!' gaat vanavond in première.

Hoe ironisch kan een titel zijn? Jochem Myjer bedenkt in de zomer van 2010 dat zijn nieuwe show 'Even geduld Aub!' moet gaan heten. Bijna een jaar later, als hij voorzichtig aan het try-outen is, krijgt hij last van zijn nek. Een nekhernia, denkt hij zelf. Er wordt voor de zekerheid toch maar even een MRI-scan gemaakt. Wat blijkt? Myjer heeft een grote tumor in zijn ruggenmerg. Zijn hoofd zit nog maar met twee millimeter vast aan zijn romp. Hij had zomaar met een dwarslaesie neer kunnen vallen.

Hij gaat nog verder door het oog van de naald. De operatie waarin de tumor verwijderd wordt, duurt maar liefst dertien uur. Hij moet alles opnieuw leren: lopen, zitten, staan. Een revalidatieproces waar je u tegen zegt. Al snel staan er twee fysiotherapeuten op zijn stoep in Leiden. "Wij gaan jou weer terug krijgen op het podium", is hun boodschap. Want dat mist de komiek nog het meest: optreden. In 'De wereld draait door' zegt hij: "Het podium zit in mijn hart. Ik ben ook nog lang niet klaar. Als het had gemoeten, was ik in een rolstoel het toneel opgegaan. Je krijgt mij er niet van af."

Hij herstelt relatief snel en negen maanden later staat hij voor het eerst weer op het podium. Hij is uitgelaten maar ook behoorlijk zenuwachtig. Kan hij het nog wel? Zijn angst blijkt ongegrond. De avond in Zevenaar verloopt soepel, de allereerste echte try-out van 'Even geduld Aub!' is een feit. Zijn kleedkamer staat intussen vol met bossen bloemen, cadeautjes en taart van familie, vrienden en cabaretcollega's.

Toneel is zijn grote liefde, vertelt hij in een interview: "Theater geeft me gewoon de grootste kick. Daar voel ik me thuis. Daar kan ik alles kwijt wat ik in me heb. Ik kan van alles een beetje: zingen, muziek maken, piano en viool spelen, gek doen, imiteren, typeren. Op het podium valt het allemaal samen."

De stijl van Jochem Myjer is onnavolgbaar. Hij heeft het drukke en chaotische van iemand als Bert Visscher, de timing van komiek André van Duin, het tijdloze van Toon Hermans én hij staat met beide benen in het nu.

De onderwerpen voor zijn theaterprogramma's zoekt hij dicht bij huis. Het gaat vaak over zijn familie. In de show 'Yeee-haa!' bijvoorbeeld, omschrijft hij zijn moeder als 'heul, heul, heul klein' en met een hele lage stem en zijn vader als druk, pijprokend en met een hoge stem. Ook zijn vrienden en zijn (ex-)geliefde(n) komen voorbij.

De grappen buitelen over elkaar heen, hij stuitert heen en weer over het podium, doet gekke dansjes en weet de meest uiteenlopende Bekende Nederlanders feilloos te imiteren. Tegelijkertijd zingt hij breekbare liefdesliedjes, speelt hij prachtig klassiek viool en draait hij zijn hand niet om voor een heuse opera-aria. En hij verzint ook altijd een gadget. Er komt letterlijk stoom uit zijn oren, hij heeft lichtjes in zijn haar om aan te geven dat hij gevoelig is voor prikkels of hij laat twee hologrammen van zichzelf met hem meedansen.

Voor zijn huidige show 'Even geduld Aub!' is hij ook al niet over één nacht ijs gegaan. Hij heeft zijn eigen hoofd in het groot laten namaken zodat hij na kan gaan waar zijn gedachtestroom vandaan komt. Voor zijn lichtplan, voor het geluid en de visuals heeft hij internationale topmensen ingehuurd die normaal gesproken werken voor popbands als de Arctic Monkeys en Snow Patrol. Wat dat betreft heeft hij misschien ook wel heel goed gekeken naar hoe zijn goede vriend, de wereldberoemde dj Armin van Buuren, dat doet: een show opbouwen.

Het maken van een programma gaat hem overigens niet in de koude kleren zitten. Hij trekt er maanden voor uit en is dan onzeker over wat hij maakt en schrijft. Hij haat zichzelf dan, zegt hij. Als de show klaar is en hij ermee op pad is, schijnt de zon weer. Een tournee duurt bij hem dan ook drie jaar. Maar hij blijft een perfectionist. Altijd op zoek naar hoe het nog beter kan. Elke avond slijpt hij opnieuw zijn grappen fijn. Scènes die voor zijn gevoel eerst een zes waren, zijn aan het eind van een tournee een acht of een negen geworden.

Jochem Myjer afficheert zich nadrukkelijk als komiek en entertainer. Voor hem is een optreden één groot feest, hij wil dat iedereen het naar zijn zin heeft. Gevraagd naar waar zijn groei als artiest nog ligt, zegt hij: "Op heel veel vlakken. In mijn tempo en timing zit nog winst bijvoorbeeld. Dat klinkt gek hè, maar toch is het zo. Ik laat nog heel veel grappen liggen. Ik kies ook nog te vaak voor veiligheid, ik zou meer absurditeit willen. En ik zou het mooi vinden als ik er heel subtiel een laag bij kan stoppen. Voorop staat dat ik komiek blijf. Ik zal nooit een cabaretier worden die de mensen gaat vertellen hoe het allemaal in elkaar zit. Maar iets meer van mezelf, van wat ik vind, mag er wel in doorschemeren."

'Even geduld Aub!' gaat vanavond in première in Almere. Tournee t/m 14 juni, overal uitverkocht. Reprise: volgend seizoen en het seizoen daarop. Informatie: www.jochemmyjer.nl

Wie is Jochem Myjer

Jochem Myjer (35) wint in 1997, als hij twintig is, het Groninger Studenten Cabaret Festival. Hij maakt daarna de programma's Gegabber (1998-2000), Adéhadé (2001-2003), Yeee-haa! (2004-2006) en De Rust Zelve (2007-2010). Daarnaast is hij ambassadeur voor de stichting Energy4All, Myjer maakt hiervoor de single 'Mijn dag' die een hit werd. In het Sinterklaasjournaal speelt hij al een aantal jaar de rol van Pietje Paniek. Myjer woont in zijn geboortestad Leiden, samen met Marloes Nova en hun twee kinderen: Limoni (4) en Melle (2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden