'Altijd narigheid' bij DOVO-GVVV

VEENENDAAL - DOVO en GVVV serveren elkaar tot de volgende confrontatie weer rotte vis. De erfstrijd op het Veenendaalse Panhuis liep zaterdag uit op een laag-bij-degrondse burenruzie (2-2).

Zes gele en twee rode kaarten had de veel te lankmoedige arbiter Kreileman nodig om een negentig minuten durende gooi- en smijtpartij te regisseren. Wie voor rein voetbal naar Veenendaal kwam, ging onverrichter zake huiswaarts.

“Ik heb zelf streekderbies gespeeld, dan had je altijd de kans met elf tegen elf te eindigen. We wisten hoe GVVV zich zou opstellen. Dat vingen we aanvankelijk goed op, tot we ons een moment lieten gaan”, wist de milde DOVO-trainer Peter Boeve. De hoogste technische baas bij de regerend kampioen, Jan de Jongh, was scherper in zijn oordeel: “GVVV is met een kwalijke intentie de wedstrijd ingegaan. Het eerste kwartier heb ik duels gezien die niet door de beugel konden. Zonder sancties. Ik neem de arbiter kwalijk dat hij toen niet heeft ingegrepen.” GVVV-trainer Frans Koenen kon de verontwaardiging aan 'rode' zijde niet begrijpen: “Het was voetbal op het randje, maar de scheidsrechter bepaalt de grens. Zolang hij niet fluit, speel je gewoon door. Niet wij, maar zij hebben grenzen overschreden: DOVO heeft immers twee rode kaarten geïncasseerd.” De thuisclub riep arbiter Kreileman, met gevoel voor cynisme maar weinig voor fatsoen, uit tot 'man van de wedstrijd'. De leidsman: “Aanvankelijk was sprake van mannelijk voetbal. Pas in de loop van het duel verlegden spelers grenzen. Toen heb ik ingegrepen. Nadien was er volgens mij acceptatie.”

Verkeken

Het kwaad was toen echter geschied, de kans op mooi voetbal verkeken. GVVV heeft in de beginfase van de wedstrijd al te nadrukkelijk de grenzen van het toelaatbare verkend. Met name Johan de Man speelde ten opzichte van Leidekker met vuur. In die fase bleek tussen de aanslagen door hoe verfijnd DOVO de principes van het voetbal al vroeg in het seizoen heeft ingeslepen: hard ingespeelde ballen om snelle combinaties voor te bereiden, mooie technische staaltjes en knap individueel werk aan de flanken. Toen de Boeve-formatie ontdekte dat de meetlat van Kreileman grof geweld toestond, overvleugelde irritatie de klasse. De logica had aanvankelijk nog zijn loop met geel voor De Man en Van de Pavert (beiden GVVV). Maar toen even voor rust DOVO's faire De Vries het naar de letter terechte, maar naar de geest onlogische rood zag, nadat de immer irritante Van Oudbroekhuizen een weinig fijnzinnig gebaar van De Vries theatraal uitbuitte, was de geest uit de fles. DOVOdoelman Moormans had inmiddels bovendien aanleiding gegeven tot de voor het voetbal dodelijke 0-1 (Van Dijk).

Na de pauze waren de ontwikkelingen weinig fraaier: Van de Pol was de derde GVVV-verdediger die Leidekker in de tang nam en geel zag, nadat Smit eerder knoeiwerk van DOVO's Van Rijwijk had afgestraft: 0-2. Toen al was echter duidelijk dat GVVV voetbaltechnisch veel minder te bieden had dan de opponent. De elf-tegen-tien-situatie bleek nooit uit de veldbezetting en DOVO kwam via de lobbende Wittenrood terug uin de wedstrijd: 1-2. Na het gedwongen vertrek halverwege de tweede helft van de warmbloedige Ristic, die zijn persoonlijk rechtsgevoel bekocht met twee, ook al, naar de letter terechte gele kaarten, leek de strijd desondanks in GVVV-voordeel beslist. Maar zelfs negen-tegen-elf verschafte de bezoekers niet de rust tot consolidatie. Koenen: “We misten iemand die de organisatie neerzette.”

Knap

DOVO had de veldbezetting voor de tweede keer knap aangepast aan de omstandigheden en zag haar klasse in de 79ste minuut beloond. Een corner van Wittenrood werd bewerkt bij de eerste paal, waar Van Ginkel uiteindelijk voor 2-2 zorgde. De Jongh was er niet echt blij mee: “Ik had GVVV dit seizoen niet willen treffen. Altijd narigheid, nooit goed voetbal.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden