Altijd mot bij die sportprogramma's

PAUL VAN DER STEEN

Johan Derksen en René van der Gijp hebben ruzie in het sportprogramma 'VI Oranje'. Ook Henk Spaan en Harry Vermeegen gingen ruziënd uiteen.

De onderlinge rolverdeling had wel iets van die bij 'VI Oranje', het sportprogramma van RTL, waar Johan Derksen de grote voetbalkenner uithangt en René van der Gijp zich manifesteert als de relativerende lachebek. Bij het duo Spaan en Vermeegen was de neerlandicus Henk Spaan steevast het professorale en dichterlijke type en volksjongen Harry Vermeegen de domme august, de schlemiel. Tussen 1993 en 1996 maakten ze voor Veronica het satirische voetbalprogramma 'Die 2: nieuwe koeien'. Net als bij VI Oranje eindigde het met ruzie.

Spaan en Vermeegen, beiden begonnen als schrijvend journalist, hadden zo'n vijftien jaar eerder naam gemaakt op de radio met Vara's 'Tussen start en finish', ook al zo'n programma dat van liefde voor sport getuigde en er ook graag een loopje mee nam. Spaan was er eerst columnist en later presentator. Vermeegen kwam er binnen als verslaggever, nadat hij was ontslagen bij het reeds vergeten weekblad Accent.

Mede dankzij de twee kreeg Tussen start en finish steeds meer een prettig-anarchistische benadering. Toen Adidas een terugkeer van Johan Cruijff blokkeerde, kreeg concurrent Puma veel aandacht in de uitzendingen. Nadat dat leidde tot Kamervragen over ongeoorloofde commercie, toog Vermeegen naar Artis voor een interview met een dierenverzorger over de sprongkracht en duurzaamheid van de poema. Spaan sloopte heilige huisjes en vroeg keer op keer om maatregelen tegen wie of wat hem niet beviel ("Vuilnisman, mag deze zak ook mee?"). De programma's trokken veel luisteraars en oogstten bovendien lof bij de critici. In 1980 won het de Zilveren Reissmicrofoon.

Vermeegen maakte als eerste de overstap naar de tv. Met Felix Meurders en Maarten Spanjer maakte hij 'Voetbal '80'. Spaan twijfelde lang of hij wel met zijn kop op de buis moest. In 1982 overwon hij zijn aarzelingen en leverde hij samen met Vermeegen de eerste serie afleveringen van 'Pisa (Of wat er weer scheef zat deze week)' af. Het satirische programma gold als een Van Kooten & De Bie voor de gewone man. Die gewone man werd ook een terugkerend item, net als een dame die elke week weer een nieuw kledingstuk uitdeed ("Kopje koffie glazenwasser?" "Ja lekker, Wanda."). Het meest geruchtmakend was Popie Jopie, waarin Spaan zich als kerkvorst liet rondrijden door chauffeur Vermeegen en vooruitlopend op het pausbezoek kennismaakte met Nederlandse zeden en gewoonten.

In 1986 stapten Spaan & Vermeegen over naar Veronica. Pisa werd 'Verona'. Verder veranderde er niet zo gek veel. Het duo brak onder meer een lans voor de VVD'er Ed Nijpels onder het motto "Ed Raket moet in het kabinet" en persifleerden Joop van den Ende (bij hen Joop van Ellende) en zijn producties.

Vervolgens reisde het duo twee seizoenen als 'Die 2' de wereld rond voor Holland-promotie. Bij 'Die 2: nieuwe koeien' was Vermeegen de meest reislustige van de twee. Hij ging op bezoek bij bekende Nederlandse voetballers, ook in het buitenland. Al als verslaggever bij 'Tussen start en finish' had hij uitgeblonken in het makkelijk contact maken met mensen. Die kwaliteit kwam nu van pas tijdens visites bij de grote vaderlandse profs. Voorheen de schlemiel Vermeegen werd steeds meer een geinponem. Een met de jongens. Spaan maakte in de studio daar weer een nummer van door zich hardop te ergeren over de al te kleffe items van zijn collega.

Ondertussen groeide de onderlinge irritatie ook echt. Vooral bij Vermeegen, die vond dat hij harder moest werken dan Spaan. Laatstgenoemde kwam er bij toeval achter dat zijn telelevisie-wederhelft een contract had afgesloten bij de zender Sport 7. "Een erg opportunistische move", vond Spaan. "En niet gehinderd door een warme vriendschap tussen ons." Hij verbrak definitief alle contacten. Gevraagd naar zijn oordeel over de nieuwe activiteiten van Vermeegen zei Spaan in latere interviews geen idee te hebben wat die deed.

Sport 7 werd geen succes, maar Vermeegen verscheen ook op andere zenders met variaties op 'Die 2'. Spaan hielp al voor de breuk het literaire voetbaltijdschrift Hard gras mee oprichten. Terug bij de Vara maakte hij 'Studio Spaan' met sporttypetjes van Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten.

Ook rondom het huidige WK waren de twee nog altijd actief. Vermeegen maakte met oud-international Jaap Stam de zoveelste Die 2-variant 'Harry from Holland'. Spaan geeft als een bovenmeester punten aan voetballers in krantencolumns en bij 'Studio Brasil'. Het moet Derksen en Van der Gijp hoop geven: er is leven mogelijk na knetterende tv-ruzies.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden