Altijd maar op zoek naar die ene procent verbetering

Volharding | Ronaldo heeft er altijd van gedroomd om 'iets' met Portugal te winnen. Is morgen zijn dag?

JAN-CEES BUTTER

Negentien was hij. En over zijn wangen rolden tranen van verdriet. Cristiano Ronaldo was ontroostbaar. Hij voelde de pijn van zijn tien miljoen landgenoten. Het was 4 juli 2004. Portugal had zojuist de EK-finale van Griekenland verloren. In Lissabon nota bene, de eigen hoofdstad. Het veroorzaakte dagenlange rouw bij de Portugezen.

Ronaldo, inmiddels 31 jaar oud, noemt de verloren finale van 2004 de grootste teleurstelling uit zijn sportieve loopbaan. Zondagavond krijgt hij een herkansing. Dan speelt Portugal de EK-finale tegen gastland Frankrijk (21.00 uur) in Saint-Denis.

In Lissabon, de stad waar het Portugese drama zich destijds afspeelde, begon de professionele carrière van Ronaldo. Als twaalfjarige verruilde hij zijn geboorte-eiland Madeira voor het Portugese vasteland. "Het voelde alsof ik mijn kind afstond", vertelde een geëmotioneerde moeder Dolores dos Santos Aveiro in de documentaire 'Ronaldo' over dat moment. Maar haar zoon was vastberaden: hij wilde profvoetballer worden. En dat vroeg offers, wist hij.

undefined

Verscheurd

In Lissabon volgden moeilijke jaren, waarin Ronaldo, wonend in een jeugdinternaat, geregeld huilend naar huis belde omdat hij verscheurd werd door heimwee. "Maar telkens keerde hij met droge ogen terug", zei zijn ontdekker, scout Leonel Pontes, in de (ongeautoriseerde) biografie van Ronaldo. "Volgens mij dacht hij dat hij geen teken van zwakte mocht tonen."

Zijn volharding werd beloond. In 2003, toen zijn club Sporting Lissabon de opening van het nieuwe stadion Estádio José Alvalade opluisterde met een vriendschappelijke wedstrijd tegen Manchester United, schitterde het talent in hem. Snel, doelgericht en voorzien met het hart van een winnaar dolde hij die avond de Engelse verdedigers. Na afloop adviseerden ze toenmalig coach Alex Ferguson: het is beter om mét Ronaldo te spelen dan tegen hem. En dus kocht Manchester United de jonge aanvaller even later van Sporting Lissabon.

undefined

Maniakaal

In de Premier League kwam zijn talent tot wasdom. Zijn innerlijke drive om de beste voetballer ooit te worden, is bijna maniakaal. Tekenend is de anekdote na afloop van de voetbaljaargang 2004/2005. Als de spelers van Manchester United na een lang en zwaar seizoen uithijgen in de kleedkamer wordt er een rondje gemaakt. Naar welk zonovergoten oord iedereen op vakantie gaat? Er vallen bestemmingen als Barbados, Ibiza en Miami. Als Ronaldo aan de beurt is, noemt hij de plaats Beaverton. "Beaverton?" herhalen zijn ploeggenoten met vragende blik. Ja, Beaverton in Amerika, waar het hoofdkantoor staat van zijn sponsor Nike. Ronaldo wilde er speciaal naartoe om zijn traptechniek te verbeteren. Dagenlang schopte hij met allerlei sensoren op zijn lichaam tegen een bal, een exacte kopie van de bal waarmee destijds in de Premier League werd gespeeld.

undefined

Ultiem voorbeeld

"Ronaldo is het ultieme voorbeeld van een voetballer met de juiste intrinsieke motivatie", zei Rasmus Ankersen, de Deense auteur van Hunger in Paradise, eerder in deze krant. "Omdat hij voortdurend op zoek is naar die ene procent verbetering."

Die instelling bracht hem veel. In 2009 verkocht Manchester United hem voor 94 miljoen euro aan Real Madrid, waarmee hij het afgelopen seizoen voor de tweede keer de Champions League won. Intussen kreeg hij ook drie keer de Gouden Bal uitgereikt. Met Portugal bereikte Ronaldo na 2004 altijd minimaal de kwartfinale op een EK.

Zondagavond staat hij voor de tweede keer in een EK-finale. "Ik heb altijd gezegd dat het mijn droom is om iets te winnen met Portugal", vertelde Ronaldo na de halve finale tegen Wales (2-0), waarin hij scoorde en een assist gaf. "Dat moment is nu gekomen."

Ronaldo hoopt af te rekenen met de vloek van Lissabon. "Ik hoop dat mijn tranen zondag van geluk zullen zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden