Altijd klappen

FRANS DIJKSTRA

Vanuit een verborgen hoekje stortte hij zich altijd weer met een ijselijke kreet op de politiespeurder. Een hevig gevecht volgde. Het meubilair ging aan diggelen. Dan klonk er een bel. Hij klopte het stof van zijn kleren en meldde zich geheel in de plooi aan de deur of de telefoon.

Dat was steevast zijn rol als Cato Fong, de Chinese huisbediende van inspecteur Clouseau in de Pink Panther-films. De stuntelende politieman, meestal gespeeld door Peter Sellers, lost door onwaarschijnlijk toeval de grootste misdaden op. Om zichzelf scherp te houden heeft hij zijn butler opdracht gegeven om hem onverwacht te belagen. Vandaar die hilarische gevechten die het appartement verwoesten.

Burt Kwouk, die op 24 mei op zijn 85ste overleed, werd bekend als Cato, de rol die hij sinds 1964 speelde in zeven films. Aanvankelijk zag hij er niets in: "Het personage kwam maar weinig in beeld, zei niet erg veel en werd steeds in elkaar geslagen." Maar hij had geld nodig en nam de rol aan.

Met hoofdrolspeler Peter Sellers raakte hij bevriend. "Peter heeft me gemaakt. Hij was als acteur heel gul en hij vond steeds een manier om Cato een grotere lach te gunnen.

"Ik ben van de rol gaan houden, maar het was wel afzien. Ik was de helft van de tijd doodsbang dat ik echt gewond zou raken door Peters wilde uithalen."

In andere films speelde Kwouk veelal schurken of verraderlijke figuren, een lot dat de meeste acteurs van Aziatische afkomst nog steeds toevalt in westerse films. Kwouk legde zich erbij neer. Ook dat hij in de Pink Panther-films werd aangesproken als 'mijn kleine gele vriend' deerde hem niet. "Ze mogen me van alles noemen, als ik maar betaald krijg en mijn naam juist is gespeld."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden