Altijd gedoe

Wat is het toch met schoonmaken dat het altijd zo veel gedoe oplevert? Gekibbel met partners, huisgenoten en collega’s over doekjes, afwas, haren in putjes, stofzuigen en weet ik veel wat. Iedereen vindt er iets van, niemand wil het doen. Voelen we ons er stiekem te goed voor, zijn we vergeten hoe het moet of hebben we Belangrijker Dingen te doen?

Iemand die op een receptie of een reünie vertelt dat hij of zij schoonmaker is, weet 100 procent zeker dat weinig mensen geïnteresseerd zullen vragen naar de ins en outs van zijn werk. „Goh, leuk, vertel eens: stofzuig je alleen de vloer of ook boven je hoofd? Dweil je met een dweil, een mop of H2O-mop? Ben je van droog afstoffen of nat afnemen? Chemische of biologische schoonmaakmiddelen?”

De meeste mensen weten er niks van, doen het zo min mogelijk, vinden het een oninteressant onderwerp en huren er – als ze de kans hebben – een minder geschoold iemand voor in. Ondertussen krijgen onze kinderen allergieën in vieze scholen en wijdt onderzoeksprogramma ’Zembla’ een aflevering aan smerige ziekenhuizen.

Is schoonmaken een taboeonderwerp? Als ik er op feestjes over begin, kijken mensen me doorgaans buitengewoon achterdochtig aan. Het zal mijn persoonlijke afwijking wel zijn, maar ik wil altijd heel graag weten hoe vaak iemand zijn koelkast poetst, hoe je vetvlekken uit je kleren krijgt en of shirts van anderen ook zo lelijk pluizig worden in de wasdroger.

Ik moet meestal even doorvragen, maar dan komen de verhalen over wc-brillen, schoonmaakroosters en beestjes in meel en keukenkastjes vanzelf. „Jij liever dan ik”, denkt u misschien, maar er valt veel te vernemen over dit onderwerp. Niet iedereen is dat met mij eens. „Hebben we het er hier echt over?”, vroeg een vriendin laatst ongelovig toen ik haar, in de kroeg na een theatervoorstelling, vijf minuten doorzaagde over haar techniek om een dekbed in een hoes te krijgen.

Nu wil ik niet beweren dat ik de boeiendste gesprekspartner ben die je in een café of op een feestje kunt tegenkomen, maar dat geldt, vind ik, voor de meeste mensen. Ik ga tenminste altijd snel de wc of de chips zoeken als iemand over zijn hypotheekrenteaftrek, kinderbedjes van de Ikea of Geert Wilders begint.

Dan hoor ik toch honderd keer liever tips over waar je goede dweilen kunt kopen of hoe je samen zonder echtscheidingsgevaar een dekbed in een schone hoes stopt.

Reacties op de schoonmaakcolumns van Diet Groothuis kunt u sturen naar degids@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden