Alternatieve menukaart helpt om minder vlees te eten

null Beeld anp
Beeld anp

Het zou voor het klimaat en beperking van de CO2-uitstoot goed zijn als we minder vlees eten en meer vegetarisch. Je zou daartoe vlees uit de restaurants kunnen bannen of in ieder geval veel duurder maken. Het kan ook anders, zo laten Zweedse onderzoekers zien; een duwtje in de rug met een licht aangepaste menukaart is genoeg.

Willem Schoonen

De onderzoekers van de universiteit van Gotenburg leverden daarvoor het bewijs met een experiment in een lokaal restaurant. Waar ’s avonds à la carte werd gegeten, werden voor de lunch slechts drie, dagelijks wisselende gerechten bereid: een vleesgerecht, een visgerecht en een vegetarisch gerecht, alle gelijk geprijsd: 10 euro.

Tijdens het experiment kreeg de helft van de bezoekers een lunchkaart met daarop het vleesgerecht en het visgerecht, en onderaan de mededeling dat er, op verzoek, ook een vegetarisch gerecht beschikbaar was. De andere helft kreeg een kaart met daarop het vis- en het vegetarische gerecht, en onderaan de mededeling dat er, op verzoek, ook een vleesgerecht kon worden bereid.

De ‘framing’ van het menu bleek effectief. In het hele restaurant daalde het aandeel vlees, van 48 procent van de bestelde gerechten vóór de proefperiode, naar 34 procent. Het aandeel vegetarische bestellingen steeg van 3 naar 9 procent. Het aantal visbestellingen steeg naar 57 procent, tegen 49 procent in de periode voor het experiment.

Kijk je niet naar het hele restaurant, maar alleen naar de bezoekers die het vega- of het vis-menu aten, dan is het resultaat nog sensationeler: het aandeel vegetarisch in de bestelling steeg van 3 naar 23 procent!

Conclusie: als de carnivoor om vlees moet vragen, kiest hij liever vis of vega.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden